Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία


«Και αυτοί ενόμιζον...»


«Αυτοί ενόμιζον ότι η βασιλεία του Θεού έμελλεν ευθύς να φανή»
(Λουκ. 19/ιθ/11)Πολλές φορές είμαστε πρόθυμοι να κατηγορήσουμε τους πιστούς που κατά καιρούς εκφράζουν δημόσια ή κατ' ιδίαν τις απόψεις τους για το πότε έρχεται ο Χριστός.

Αλλά αυτό δεν είναι ελάττωμα μόνο των σύγχρονων πιστών. Όπως φαίνεται από το χωρίο της επικεφαλίδας, ακόμη και οι μαθητές του Χριστού, και ενώ Εκείνος ήταν ακόμη ανάμεσά τους, δεν είχαν καταλάβει τα σχέδια του Θεού –ίσως και να μην είχαν ενδιαφερθεί, επειδή  θεωρούσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους ικανούς να καταλάβουν ακόμη και τα κρυπτά και απόρρητα του Κυρίου.

Γι' αυτό στηριγμένοι στις σκέψεις τους, στους πόθους της καρδιάς τους και, κατά πάσα πιθανότητα, στις μεταξύ τους συζητήσεις, έφτασαν στο συμπέρασμα και "ενόμιζον" ότι ΕΥΘΥΣ (=αμέσως, σύντομα) έμελλε να φανεί η Βασιλεία του Θεού.

Πολλές φορές η εκκλησία του Χριστού υπέφερε από "νομίσματα" διαφόρων –κατά τα άλλα ευσεβών ανθρώπων– οι οποίοι βιάζονται να συμπεράνουν και όχι μόνο ορίζουν χρονολογίες αλλά και δόγματα και αφορισμούς με βάση τα οποία προχώρησαν εκεί που δεν τους ανήκε, ώστε να σκεφτούν –και να διατάξουν– ακόμη και την φυσική εξόντωση των “απίστων”, την αποκοπή των αντιφρονούντων και τη θανάτωση διά πυρός των "αιρετικών"...

Πόση ντροπή γι' αυτό, που δεν την εισέπραξαν μόνο οι δράστες αλλά και η εκκλησία στο σύνολό της. Πόσοι δεν μιλούν ειρωνικά για την άθλια "Ιερά Εξέταση", για το "Κυνήγι των Μαγισσών", για τη "Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" και πολλά ακόμη... Όλα αυτά επειδή κάποιοι βιάζονται ή δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο, που όχι σπάνια οδηγεί σε δογματικές ακρότητες και πράξεις ανάρμοστες για ανθρώπους «επαγγελλομένους θεοσέβειαν».

Αυτό το λάθος έκαναν και οι μαθητές του Χριστού, κάθε φορά που έσπευδαν να μιλήσουν ή να δράσουν οδηγημένοι από σαρκικά ελατήρια και όχι από το Άγιο Πνεύμα, όπως όταν ζήτησαν από τον Κύριο να πέσει φωτιά για να κάψει τους Σαμαρείτες ή οδήγησαν τον Πέτρο σε "εκκλησιαστικό δικαστήριο" επειδή κήρυξε το Ευαγγέλιο στο σπίτι του Ρωμαίου Κορνήλιου, ή απέφευγαν τον Παύλο επειδή έτρωγε μαζί με Εθνικούς. Έτσι και στο προκείμενο, όπου «ενόμιζον ότι η βασιλεία του Θεού έμελλεν ευθύς να φανή».

Ο Κύριος όμως δεν επαίνεσε τη βιασύνη τους αλλά φρόντισε να τους δώσει κάποιες παραβολές μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν εύκολα να καταλάβουν όχι πότε θα γίνουν τα γεγονότα αλλά ότι η δική τους λαχτάρα ήταν λάθος και τα πράγματα δεν επρόκειτο να εξελιχθούν όπως εκείνοι φαντάζονταν ή συμπέραιναν, αλλά όπως και όταν θα αποφάσιζε ο Θεός, με τη μεγάλη Του μακροθυμία. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να αντιληφθεί ο Πέτρος την πραγματικότητα, ότι «Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσιν αυτού, ως τινές λογίζονται τούτο βραδύτητα, αλλά μακροθυμεί εις ημάς, μη θέλων να απολεσθώσι τινές, αλλά πάντες να έλθωσιν εις μετάνοιαν» (Β~ Πέτρ. 3/γ/9).

Ας προσέχουμε λοιπόν τα “νομίσματά” μας, για να μην αποδειχθούν επίσης ΚΑΛΠΙΚΑ. |


Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

            Πατήστε στους τίτλους    


ΑΡΘΡΑΑπό την πιατοθήκη
της Βίβλου


 


«Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ!»
– Πραγματικά!
 
Δέκα φοβερές αντιθέσεις
 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ