Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία

Φήμες και ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ   
Θα γίνει ποτέ ο άνθρωπος;
Στις 21-2-2011 το γνωστό  περιοδικό «ΤΙΜΕ» κυκλοφόρησε με το εικονιζόμενο εξώφυλλο και τον τίτλο «2045 – Η χρονιά που ο άνθρωπος γίνεται αθάνατος»… 

Τούτη δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι "παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων", ίσως όμως είναι η πιο πρόσφατη. Οι Βαβυλώνιοι και Σουμέριοι στο Έπος του Γιλγκαμές, αναφέρουν ότι επειδή οι θεοί μετάνιωσαν για την πράξη τους του κατακλυσμού, τον έκαναν αθάνατο, αλλά πού!..

Στον ελλαδικό χώρο τα  Ύδατα της Στυγός, από μια πηγή στο όρος Χελμό, τα ονόμαζαν  ΄΄Αθάνατο Νερό΄΄ και έλεγαν πως χάριζαν αθανασία, γι’ αυτό εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του για να γίνει άτρωτος – επειδή όμως τον κρατούσε από την φτέρνα του, αυτή έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του και έτσι, όταν χτυπήθηκε εκεί από ένα βέλος, ακόμη κι αυτός ο  ΄΄σχεδόν αθάνατος΄΄ πέθανε τελικά. Εδώ όμως υπάρχει και μια ειρωνεία, επειδή επίσης έλεγαν πως τα ίδια νερά είχαν την ιδιότητα όποιο ζωντανό ον έπινε από αυτά να πεθαίνει και οποιοδήποτε μέταλλο βουτούσαν μέσα τους να λιώνει, δηλαδή και έσωζαν και έβλαπταν... Τώρα πώς δεν έπαθε τα ίδια και ο μικρός Αχιλλέας αυτό είναι αντικείμενο της μυθολογίας και όχι δικό μας.

Οι άνθρωποι αγωνίζονται χιλιάδες χρόνια τώρα για να επιμηκύνουν όσο γίνεται περισσότερο τη σύντομη ζωή τους. Οι Αλχημιστές επίσης είχαν ως στόχο την κατάκτηση όχι μόνο της απόλυτης Σοφίας αλλά και της Αθανασίας. Φάρμακα, γιατροί, μάγοι, κομπογιαννίτες, οικολόγοι, υγιεινολόγοι και κάθε είδους άλλοι "μάστορες" του εμπορίου, κινούνται ανάμεσά μας και διαλαλούν την πραμάτεια τους, πάντα με το σχετικό οικονομικό όφελος και πάντα με την αποτυχία και διάψευση των υποσχέσεών τους προεξοφλημένη εκ των προτέρων.

Όμως οι άνθρωποι ποτέ δεν "απογοητεύονται". Κι αν ο προηγούμενος "σωτήρας" απέτυχε σε όσα τους υποσχέθηκε, δεν μπορεί, ο επόμενος θα είναι ο κατάλληλος και ο επιτυχής.

Μετά την εκμετάλλευση της δίψας του ανθρώπου για τη ζωή από τους θρησκευτικούς απατεώνες, τη σειρά τους τελευταίους καιρούς την έχουν πάρει κάποιοι γιατροί και συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Σε λίγα τέρμινα, –«μέρες, μήνες, χρόνοι δεν ξέρω», όπως έλεγαν οι καφετζούδες κι οι χαρτορίχτρες– θα γίνει το θαύμα και δεν θα προσπεράσει.

Όμως, όσο κι αν προσπαθούν οι άνθρωποι, κανείς δεν μπορεί να δώσει στον άνθρωπο την ΑΘΑΝΑΣΙΑ, επειδή ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ. Ούτε στη Γη μα ούτε και στις ουράνιες και υπερφυσικές διαστάσεις η αθανασία δεν ανήκει σε κανένα δημιουργημένο ον. Δεν την έχουν οι δαίμονες, δεν την έχει ο Διάβολος, δεν την έχουν ούτε οι άγγελοι του ουρανού…

Πουθενά η Αγία Γραφή δεν αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι αθάνατος, ενώ αντίθετα δηλώνει πως αυτή είναι ιδιότητα που ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ. Ο απόστολος Παύλος έγραψε πριν 2.000 χρόνια με θεία έμπνευση: «Ο μακάριος και μόνος Δεσπότης, ο Βασιλεύς των βασιλευόντων, και Κύριος των κυριευόντων, όστις μόνος έχει την αθανασίαν, κατοικών φως απρόσιτον, τον οποίον ουδείς των ανθρώπων είδεν ουδέ δύναται να ίδη· εις τον οποίον έστω τιμή και κράτος αιώνιον» (Α~ Τιμ. 6/ς/15-16).

Παρά την σαφή αυτή δήλωση της Βίβλου, υπάρχουν εκατομμύρια θρησκευόμενοι που νομίζουν ότι είναι "αθάνατοι" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ανάλογα με τις δοξασίες της πίστης τους. Είτε πιστεύεις στη μετενσάρκωση είτε πιστεύεις στη μετεμψύχωση είτε πιστεύεις στην πιθανότητα ότι η επιστήμη κάποτε θα βρει το φάρμακο για όλες τις αρρώστιες –αυτές που υπάρχουν κι εκείνες που θα φανούν στο μέλλον– το "αθάνατο νερό" που λέει το παραμύθι για τον Μέγα Αλέξανδρο, ούτε υπάρχει ούτε πρόκειται να βγει ποτέ από τις σελίδες των μύθων.

Για να γίνει κάποιος αθάνατος, πρέπει πρώτα να αποκτήσει ΘΕΙΑ ΦΥΣΗ. Αυτή είναι η μία και μοναδική προϋπόθεση, την οποία όμως οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατορθώσουν από μόνοι τους. Βεβαίως στον Κήπο της Εδέμ ο Θεός είχε ωραία σχέδια για τους ανθρώπους που έπλασε, κι ανάμεσά τους ήταν το δέντρο της ζωής που Εκείνος φύτεψε εκεί μέσα. Όταν όμως οι άνθρωποι αμάρτησαν παρακούοντας την εντολή του Πλάστη τους, ο Ύψιστος είπε «Ιδού, έγεινεν ο Αδάμ ως εις εξ ημών, εις το γινώσκειν το καλόν και το κακόν· και τώρα μήπως εκτείνη την χείρα αυτού, και λάβη και από του ξύλου της ζωής, και φάγη, και ζήση αιωνίως· Όθεν Κύριος ο Θεός εξαπέστειλεν αυτόν εκ του παραδείσου της Εδέμ, διά να εργάζηται την γην εκ της οποίας ελήφθη» (Γέν. 3/γ/22-23). Έκτοτε το μόνο που του απέμεινε είναι η τιμωρία του θανάτου: «Εν τω ιδρώτι του προσώπου σου θέλεις τρώγει τον άρτον σου, εωσού επιστρέψης εις την γην, εκ της οποίας ελήφθης· επειδή γη είσαι, και εις γην θέλεις επιστρέψει» (Γέν. 3/γ/19).

Αλλά η ελπίδα της αθανασίας δεν είναι μάταιη, διότι, ακόμη κι αν δεν την αποκτήσουμε με ανθρώπινα μέσα, υπόσχεται να την χαρίσει ο Θεός σε όσους πιστέψουν στη Σωτηρία του Χριστού και αναγεννηθούν «εξ ύδατος και πνεύματος» – αλλά μόνο σ’ αυτούς.

Αναφέρθηκε παραπάνω πως η Αγία Γραφή δεν λέει πουθενά ότι ο άνθρωπος είναι αθάνατος και το επαναλαμβάνουμε εδώ. Όμως η Αγία Γραφή λέει επίσης και τα εξής:

(α) «Καθώς εφορέσαμεν την εικόνα του χοϊκού, θέλομεν φορέσει και την εικόνα του επουρανίου. Τούτο δε λέγω, αδελφοί, ότι σαρξ και αίμα βασιλείαν Θεού δεν δύνανται να κληρονομήσωσιν, ουδέ η φθορά κληρονομεί την αφθαρσίαν. Ιδού, μυστήριον λέγω προς εσάς· πάντες μεν δεν θέλομεν κοιμηθή, πάντες όμως θέλομεν μεταμορφωθή, εν μιά στιγμή, εν ριπή οφθαλμού, εν τη εσχάτη σάλπιγγι· διότι θέλει σαλπίσει, και οι νεκροί θέλουσιν αναστηθή άφθαρτοι, και ημείς θέλομεν μεταμορφωθή. Διότι πρέπει το φθαρτόν τούτο να ενδυθή αφθαρσίαν, και το θνητόν τούτο να ενδυθή αθανασίαν. Όταν δε το φθαρτόν τούτο ενδυθή αφθαρσίαν και το θνητόν τούτο ενδυθή αθανασίαν, τότε θέλει γείνει ο λόγος ο γεγραμμένος· Κατεπόθη ο θάνατος εν νίκη», όπως διαβάζουμε στην Α~ Κορ. 15/ιε/49-58, και

(β) «Η θεία δύναμις αυτού εχάρισεν εις ημάς πάντα τα προς ζωήν και ευσέβειαν διά της επιγνώσεως του καλέσαντος ημάς διά της δόξης αυτού και αρετής, διά των οποίων εδωρήθησαν εις ημάς αι μέγισται και τίμιαι επαγγελίαι, ίνα διά τούτων γείνητε κοινωνοί θείας φύσεως, αποφυγόντες την εν τω κόσμω υπάρχουσαν διά της επιθυμίας διαφθοράν» όπως διαβάζουμε στην Β~ Πέτρ. 1/α/3-4.

Με άλλα λόγια, όταν γίνει η παρουσία του Κυρίου και η ανάσταση των νεκρών, τότε οι πιστοί του Χριστού θα περάσουν από την κατάσταση της φθοράς στην κατάσταση της αφθαρσίας και από την κατάσταση του θανάτου στην κατάσταση της αθανασίας.

Μάλιστα, όπως το είπε ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς με τα λόγια Του: «Οι καταξιωθέντες να απολαύσωσιν εκείνον τον αιώνα και την εκ νεκρών ανάστασιν ούτε νυμφεύουσιν ούτε νυμφεύονται· διότι ούτε να αποθάνωσι πλέον δύνανται· επειδή είναι ισάγγελοι και είναι υιοί του Θεού, όντες υιοί της αναστάσεως» (Λουκ. 20/κ/35-36).

Συνεπώς, ενώ μπορούμε να γελάμε με όσα κατά καιρούς γράφουν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και οι δημοσιογράφοι –αλλά και με όσα σαθρά υπόσχονται διάφοροι ανεύθυνοι θρησκευτικοί δάσκαλοι– αν έχουμε εμπιστοσύνη στη Σωτηρία του Χριστού και στη ζωή μας οδηγούμαστε από το λόγο του Θεού και το Άγιο Πνεύμα, μπορούμε όχι μόνο να ελπίζουμε αλλά και να είμαστε βέβαιοι –«διότι πιστός ο υποσχεθείς» (Εβρ. 10/ι/23)–  ότι την αθανασία θα την αποκτήσουμε όχι χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και άλλων επιστημόνων, αλλά χάρη στην αγάπη και φιλανθρωπία του Θεού και του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, «όστις έδωκεν εαυτόν διά τας αμαρτίας ημών, διά να ελευθερώση ημάς εκ του παρόντος πονηρού αιώνος κατά το θέλημα του Θεού και Πατρός ημών» (Γαλ. 1/α/4).

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί μεσολαβητής ή αντιπρόσωπος του Θεού στην παροχή αυτής της μεγάλης δωρεάς. Εμείς απλώς ας επαναλάβουμε τον αποστολικό λόγο: «Αυτός δε ο Θεός της ειρήνης είθε να σας αγιάση ολοκλήρως, και να διατηρηθή ολόκληρον το πνεύμά σας και η ψυχή και το σώμα αμέμπτως εν τη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Πιστός είναι εκείνος όστις σας καλεί, όστις και θέλει εκτελέσει» (Α~ Θεσ. 5/ε/23-24), και να προσθέσουμε το ΑΜΗΝ, όχι της μάταιης ελπίδας αλλά της χριστιανικής διαβεβαίωσης, επί τη βάση του αψευδούς λόγου του Θεού. |

        
     

 


Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

            Πατήστε στους τίτλους    


ΑΡΘΡΑΑπό την πιατοθήκη
της Βίβλου


 


«Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ!»
– Πραγματικά!
 
Δέκα φοβερές αντιθέσεις
 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ