Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία

Η Δεύτερη Σελίδα

Τι θα έκανε ο Ιησούς;Kαθώς πλησίαζε ο καιρός για τον θάνατο, την ανάσταση και την ανάληψή Του, ο Ιησούς αποφάσισε να πάει στην Ιερουσαλήμ. Έτσι έστειλε κάποιους πριν από Αυτόν για να κάνουν ετοιμασίες στα διάφορα μέρη που θα περνούσε, οι οποίοι μπήκαν και ένα χωριό Σαμαρειτών. Αλλά οι κάτοικοι του χωριού δεν θέλησαν να Τον δεχτούν όταν μάθανε ότι προορισμός Του ήταν η Ιερουσαλήμ. Οι Σαμαρείτες και οι Ιουδαίοι αντιπαθούσαν ο ένας τον άλλον λόγω θρησκευτικών διαφορών.

Οι Σαμαρείτες πίστευαν πως η αληθινή λατρεία του Θεού θα έπρεπε να γίνεται σε ένα βουνό της Σαμάρειας (Όρος Γαριζίν), γι’ αυτό και όποιος πήγαινε στην Ιερουσαλήμ για προσκύνημα δεν ήταν ευπρόσδεκτος. Όταν το είδαν αυτό οι μαθητές Ιάκωβος και Ιωάννης, ρώτησαν τον Ιησού: «Κύριε, θέλεις να ζητήσουμε να κατέβει φωτιά από τον ουρανό και να τους αφανίσει;». Αλλά ο Ιησούς τους κοίταξε και τους μάλωσε λέγοντας: «Ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να εξολοθρέψει τους ανθρώπους αλλά για να τους σώσει» (Λουκ. 9/θ/51-56).

Ενώ μου αρέσει η ιδέα πίσω από την κίνηση ΄΄What Would Jesus Do΄΄ (που λέει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε «Τι θα έκανε ο Ιησούς;», ώστε μετά να κάνουμε και εμείς το ίδιο) βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που περπατούσαν και μιλούσαν μαζί Του, συχνά δεν είχαν ιδέα για το «Τι θα έκανε ο Ιησούς».

Ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα που αναφέρεται στις Γραφές κατά το οποίο έπεσε φωτιά από τον ουρανό σε κάποιους στρατιώτες του ασεβή βασιλέα Αχαάβ (Β΄ Βασιλέων 1/α/12-14), αλλά ο Ιησούς επέκρινε αυτή τους την πρόταση.

Ίσως πρώτα ρώτησαν μέσα τους «Τι θα έκανε ο Ιησούς;» ως αντίδραση σε αυτή την προσβολή, και με βάση το παράδειγμα από τις Γραφές, συμπέραναν ότι σίγουρα θα κατέστρεφε αυτούς τους κακούς ανθρώπους. Είχαν καταλάβει σωστά τη διήγηση στο λόγο του Θεού, αλλά δεν είχαν καταλάβει καθόλου την Καρδιά του Θεού.

Όπως ένα πουλί χρειάζεται δύο φτερά για να πετάξει, αν θέλουμε να κάνουμε «αυτό που θα έκανε ο Ιησούς» πρέπει όχι μόνο να καταλάβουμε τον λόγο του Θεού, αλλά επίσης και το Πνεύμα του Θεού. Τα δύο φτερά δεν πρέπει να αντιμάχονται μεταξύ τους, καθώς χρειάζονται και τα δύο ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η ισορροπία που είναι απαραίτητη για να πετάξει το πουλί. Η σωστή κατανόηση του Ουράνιου Πατέρα μας, απαιτεί διορατικότητα για να καταλαβαίνουμε τι λέει ο λόγος Του, αλλά και για να καταλάβουμε πώς σκέφτεται το Πνεύμα του Θεού.

Εκείνοι που δίνουν μονομερή προσοχή στο λόγο, μπορεί να τείνουν προς την σκληρότητα και τον νομικισμό, όπως ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης.

Όσοι προσπαθούν να νιώσουν το Πνεύμα αλλά παραμελούν το λόγο, μπορεί να πέσουν στο συναισθηματισμό και σε μια συνεχή προσπάθεια να ακολουθήσουν τον Θεό βασισμένοι σε πρόσκαιρες συγκινήσεις.

  * Αν έχουμε τον λόγο χωρίς το Πνεύμα, θα ξεραθούμε. 

  * Αν έχουμε το Πνεύμα χωρίς τον λόγο, θα πνιγούμε. 

  * Αλλά αν έχουμε και τον λόγο και το Πνεύμα, θα αναπτυχθούμε.                                                                      

Από Συνεργάτη

       

 


Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

            Πατήστε στους τίτλους    


ΑΡΘΡΑΑπό την πιατοθήκη
της Βίβλου


 


«Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ!»
– Πραγματικά!
 
Δέκα φοβερές αντιθέσεις

 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ