Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία


Η παρούσα κρίσηΠριν από 20 χρόνια (Νοέμβριος 1991) στο περιοδικό μας δημοσιεύθηκαν τα παρακάτω τρία κείμενα. Η σημερινή δυσμενής πραγματικότητα δεν είναι πρωτότυπη ούτε μοναδική. Όσοι με νηφαλιότητα παρακολουθούν τα πράγματα, γνωρίζουν καλά πως τούτος ο κόσμος κινείται ανάμεσα σε συνεχείς κύκλους ανάπτυξης και ύφεσης, όπως αυτοί που αντιμετώπισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κακό παιχνίδι που οι πολιτικοί και οι κερδοσκόποι του κόσμου παίζουν στις πλάτες των λαών για να αυξάνουν τα κέρδη και να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους. Αλλά και ο Θεός το αξιοποιεί για να φέρνει τους λαούς σε ταπείνωση και εκζήτηση του προσώπου Του.

* Παρακαλούμε λάβετε υπόψη τις χρονολογικές διαφορές και προσαρμόστε τα κείμενα στις παρούσες παγκόσμιες και ελληνικές συνθήκες.
1. Όταν η οικονομία είναι σε κρίση«Ό,τι συνέβη, τούτο πάλιν θέλει συμβή· 
και δεν είναι ουδέν νέον υπό τον ήλιον...»
          Πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση; Τι μπορώ να κάνω για ν' αντιμετωπίσω τις ανάγκες της οικογένειάς μου στη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών; ρωτούν κάποιοι δικαιολογημένα. 

Πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσον η Αγία Γραφή είναι βιβλίο χρήσιμο στους δικούς μας καιρούς. Πώς μπορεί να βοηθήσει στη δύσκολη οικονομική μας κατάσταση; θα ρωτούσε κάποιος. Αν και είναι αλήθεια ότι κυβερνήσεις, σπουδαίοι οικονομολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες δε μπορούν να βρουν τις λύσεις, δε θα ήταν υπερβολή να γραφτεί ότι το Βιβλίο του Θεού έχει τις απαντήσεις, ακόμη και για τις οικονομικές δυσκολίες.

Ας καταλάβουμε πρωταρχικά πως η παρούσα κρίση δεν οφείλεται στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και δεν πρόκειται να τακτοποιηθεί τώρα που ο πόλεμος αυτός έχει τελειώσει.

Η παγκόσμια οικονομία πάσχει εξαιτίας μιας μακράς περιόδου κακής καλοπέρασης. Στη δεκαετία του 1980-1990 οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες, χρησιμοποίησαν στο έπακρο  το δανεισμό χρημάτων για να εξασφαλίσουν καλοπέραση. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η φάση σπατάλης αντιστράφηκε τώρα· τα δάνεια που ξοδεύτηκαν πρέπει να επιστραφούν και η κατανάλωση να περιοριστεί.


Η οικονομική κρίση στις κυβερνήσεις 

Μόνο οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη τη δυνατότητα να παίζουν αυτό το "παιχνίδι". Όσο οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη και καταθέτουν χρήματα στις Τράπεζες, το Κράτος θα καταφέρνει να κουτσοπηγαίνει. Από τη στιγμή, όμως που οι πολίτες χάσουν την εμπιστοσύνη τους και αποσύρουν τις καταθέσεις, τότε και οι. κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Επίσης και στο διεθνή δανεισμό υπάρχουν όρια. Για παράδειγμα στη χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να δανείσει ούτε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Σαν αποτέλεσμα οι φόροι αυξάνουν, το εισόδημα του λαού ελαττώνεται συνεχώς και η μία περίοδος λιτότητας διαδέχεται την άλλη.


Η οικονομική κρίση στις οικογένειες 

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Αυτό που γίνεται σήμερα -και δυστυχώς διαφημίζεται όλο και περισσότερο- το να ψωνίζει δηλαδή κανείς με πιστωτικές κάρτες, είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει μια οικογένεια με περιορισμένο εισόδημα.

Σε κάθε οικονομική κρίση οι οικογένειες πρέπει αμέσως να περιορίζουν τα έξοδα τους στα απολύτως απαραίτητα. Κι αν ακόμη εσύ εξακολουθείς να εργάζεσαι, ίσως είναι σκόπιμο ν' αναβάλεις κάποια έξοδα προκειμένου να βοηθήσεις με κάποια από τα χρήματά σου άλλους που είναι σε ανάγκη.


Οι συνέπειες 

Ένας σοβαρός φόβος στη διάρκεια κάθε οικονομικής κρίσης είναι η ανεργία. Αλλά και το να δουλεύεις κάτω από συνεχή φόβο να σου μειώσουν τις ώρες απασχόλησης ή να σου περιορίσουν το μισθό, δείχνει πώς η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάζει τον καθένα.

Αν έχεις μεγάλα χρέη και χάσεις την εργασία σου ή μειωθούν τα έσοδά σου, οι δυνατότητες που μένουν στη διάθεσή σου είναι ελάχιστες. Καθώς είναι δύσκολο να βρεις δανειστές πρόθυμους να παρατείνουν το χρόνο του δανείου σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις τα έξοδα για να ελαττώσεις το χρέος σου.

Όταν κάποιος χάσει τη δουλειά του, ο μεγαλύτερος πειρασμός είναι ν' αρχίσει να ζει με δανεικά και να χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες. Βλέπετε οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν και για τον άνεργο: ρούχα για τα παιδιά, τρόφιμα, ασφάλεια, ακόμη και τα χρήματα για ν' αγοράζει εφημερίδες ψάχνοντας για νέα δουλειά είναι μια επιπλέον δαπάνη. Όταν όμως αναγκάζεται να δανειστεί για να πληρώσει αυτά τα έξοδα, μπαίνει σ' έναν φαύλο κύκλο με καταστροφικές συνέπειες.

Αλλά κι εκείνοι που έχουν εργασία, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνούμε τώρα, πρέπει ν' αναθεωρήσουν και να ελέγξουν τα έξοδά τους, και να αποφεύγουν με κάθε δύναμη το δανεισμό.

Αν η διάρκεια της κρίσης είναι μεγαλύτερη από ένα χρόνο, πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Σαν αποτέλεσμα ίσως πρέπει να πουλήσουν κάποια στοιχεία της περιουσίας τους, όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν και πρέπει να γίνουν με σοφία. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεστε να πληρώσετε τις δόσεις κάποιου χρέους, είναι προτιμότερο να μιλήσετε στο δανειστή για το πρόβλημά σας – πριν αποδειχθείτε αναξιόπιστος. Αν το θέμα σας το χειρίζεται κάποιος υπάλληλος που δεν έχει την εξουσιοδότηση να σας βοηθήσει, ζητήστε να μιλήσετε με τον προϊστάμενό του. Πολλοί δανειστές θα ήταν πρόθυμοί να ξαναδιευθετήσουν τους όρους ενός δανείου όταν ενημερωθούν σωστά και εφόσον ήμασταν καλοί πληρωτές στο παρελθόν.

Αν πάλι έχεις προσωπική επιχείρηση, τότε ο πειρασμός να ζεις με δάνεια σε βάρος της επιχείρησης είναι ακόμη μεγαλύτερος. Μεγαλώνουν τα χρέη σου, οι σχέσεις σου με τους συνεργάτες σου δοκιμάζονται και το πρόβλημα γίνεται χειρότερο.


Βοηθώντας άλλους 

Σε ώρες σαν κι αυτές, οι Χριστιανοί θα βρουν πολλές ευκαιρίες να βοηθήσουν άλλους που αντιμετωπίζουν κακή οικονομική κατάσταση.

Επιπλέον, αν μας χαρακτηρίζει το πνεύμα της αποστολικής εκκλησίας, (Πράξ. 2/β/44-45) θα έχουμε άριστη μαρτυρία στην κοινωνία γύρω μας.

Σκεφτήκατε ποτέ το ενδεχόμενο να μοιραστείτε το σπίτι σας με κάποιον άλλο για οικονομικούς λόγους; Σίγουρα κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση και δυσκολίες στην οικογένειά σας. Όμως χρειάζεται μερικές φορές να ζήσουμε σύμφωνα μ' εκείνα που λέμε ότι πιστεύουμε. Ίσως σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει να ξαναδιαβάσουμε στο Ευαγγέλιο κατά Ματθαίον, κεφάλαιο 25/κε, σχετικά με τη φιλοξενία και τη φροντίδα που πρέπει να δείχνουμε στους συνανθρώπους μας. Σίγουρο είναι ότι θα μας συμβούν δύο πράγματα: Το πρώτο ότι θα βρούμε δύσκολη τη συγκατοίκηση. Το δεύτερο πως, όταν με το καλό οι φιλοξενούμενοί μας μπορέσουν να ζήσουν και πάλι μόνοι τους, θα νιώσουμε έντονα την απουσία τους.

Κάποιος Χριστιανός επιχειρηματίας αντιμετώπισε την ανάγκη να απολύσει το ένα τέταρτο από τους εργάτες του. Αντί γι' αυτό προτίμησε να μεταστεγάσει τα γραφεία του σε πιο φθηνή περιοχή, πούλησε το κτίριο και περιόρισε τις δαπάνες διοίκησης. Σαν αποτέλεσμα κατάφερε να κρατήσει όλους τους εργάτες. Με το μικρότερο κόστος που είχε τώρα, μπόρεσε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός στις τιμές του και να πάρει νέες παραγγελίες, που τον ικάνωσαν και τους υπαλλήλους του να μην αφήσει άνεργους και την κρίση να ξεπεράσει.

Μερικές φορές η συμβουλή «Εμπιστεύσου στον Θεό» ακούγεται σαν κλισέ, όμως είναι αληθινή. Μέσα στις δυσκολίες έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να δοκιμάσουμε πόσο στ' αλήθεια εμπιστευόμαστε τον Θεό.


Γνωστοποιείστε τις ανάγκες σας 

Αν βρεθείτε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, κάνετε γνωστές στους συγχριστιανούς σας τις ανάγκες που αντιμετωπίζετε. Ο Θεός υπόσχεται να βοηθήσει, όμως, τις περισσότερες φορές, σ' αυτό το έργο συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους. Μην είστε σίγουροι πως οι άλλοι οπωσδήποτε γνωρίζουν τις ανάγκες σας. Αν πάλι σας φαίνεται δύσκολο να μιλήσετε γι' αυτές, μη ξεχνάτε πως αυτό είναι σύμφωνο με το λόγο του Θεού (Β' Κορ. 8/η/14-15).


Προοπτικές 

Θα ευχόμασταν να μπορούσαμε να πούμε πως τα πράγματα θα φτιάξουν γρήγορα. Δυστυχώς το μέλλον δεν φαίνεται ανθηρό. Άλλοι λαοί μάς έχουν προσπεράσει σε διάφορους τομείς. Πάντα όμως υπάρχουν σημεία που είμαστε ανταγωνιστικοί. Να είστε έτοιμοι ν' αναθεωρήσετε αρκετά πράγματα στη ζωή και στις απόψεις σας και πάνω απ' όλα ξεκολλήστε από το παρελθόν και προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα. |
 

«Ταύτα πάντα εγίνοντο εις εκείνους παραδείγματα,
και εγράφησαν προς νουθεσίαν ημών»


Α~ Κορ. 10/ι/11
      
Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΜΑΡΤΙΟΥ-ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

            Πατήστε στους τίτλους    ΑΡΘΡΑ

Όλα για τις γυναίκες
(ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)


Η παρούσα κρίση
 Νέο ασκί!Μετ’ αυτού - Μεθ' ημών!

 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ