Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία

Αλληλογραφία με τους Αναγνώστες
Για τα δέκατα


Το παρακάτω κείμενο δεν είναι ένα πραγματικό γράμμα που λάβαμε, αλλά μία συλλογή από διάφορες απόψεις που ακούσαμε σε τηλεφωνικές και προσωπικές επικοινωνίες που είχαμε, μετά το σχετικό άρθρο στο τελευταίο τεύχος –ατυχώς οι Έλληνες σπάνια γράφουν– όμως όσα αναφέρονται εδώ συζητήθηκαν πραγματικά, μαζί με πολλά άλλα που δεν είναι δυνατό ούτε σκόπιμο να συζητηθούν εδώ εκτενώς. |

>> Όσο γήινο και αν είναι το χρήμα, μπορεί να μεταλλαχθεί σε αιώνιο θησαυρό^ τροφή για πεινασμένους και ένδυση για φτωχούς ή υποστήριξη σε κάποιον ιεραπόστολο, και έτσι να μετατραπεί σε ουράνια αξία. Κάθε προσωρινή κατοχή μας μπορεί να μετατραπεί σε αιώνιο πλούτο όταν δίνεται για τον Χριστό.

Δυστυχώς, όμως, το ζήτημα των χρημάτων χρησιμοποιείται στο έπακρο από μερικές χριστιανικές διακονίες και εκκλησίες, οι οποίες, ενώ μπορεί να έχουν τους καλύτερους λόγους του κόσμου για να χρειάζονται χρήματα, ο τρόπος που τα ζητούν και τα περίτεχνα μέσα που χρησιμοποιούν, μπορεί να μετατραπούν σε μια θλιβερή παρενέργεια της προσπάθειάς τους να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Νομίζω πως η καλύτερη προσέγγιση του θέματος για τις χριστιανικές διακονίες και εκκλησίες είναι να γνωστοποιούν τις ανάγκες τους και να περιμένουν με εμπιστοσύνη από τον Κύριο να προμηθεύσει σύμφωνα με το θέλημά Του (Φιλ. 4:10-19).

>> Δεν χρειάζεται να σπαταλούμε πολύτιμα χρήματα για να τυπώνουμε πολύχρωμα φυλλάδια και να "ζητιανεύουμε", όπως κάνουν πολλές κοσμικές εθελοντικές δραστηριότητες (Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.λπ.), που μη έχοντας τον Θεό στηρίζονται σε διαφημιστικές καμπάνιες για να συγκεντρώσουν χρήματα. Δεν είναι σωστό να κάνουμε τα ίδια πράγματα, ωσάν ο Θεός να είναι αμέτοχος σε όλα αυτά.

Αν κάνουμε πραγματικά το έργο του Θεού, δεν χρειάζεται ούτε να δραματοποιούμε τις ανάγκες μας ούτε να μεγαλοποιούμε τη σημασία του έργου μας. Ο Θεός θα εμπνεύσει και θα κατευθύνει με το Πνεύμα Του τα παιδιά Του να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη που είναι πραγματική, δίκαιη και προωθεί το έργο της Βασιλείας του Θεού.

>> Δεν μπορεί να είναι σωστό –και μάλλον δεν είναι ούτε ηθικό– όταν κάποιοι “ποιμένες” εκκλησιών εξαναγκάζουν τους οπαδούς τους να συνάψουν Προσωπικά Καταναλωτικά Δάνεια και να δώσουν σ’ αυτούς τα χρήματα, προκειμένου να χτίσουν εκκλησιαστικά οικήματα ή άλλου είδους περιουσίες, χωρίς να σκέπτονται πώς θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις πολύτοκες δόσεις σε περίπτωση που θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα όπως ανεργία, ασθένεια κ.λπ.

>> Ο θεσμός των δεκάτων στον αρχαίο Ισραήλ αφορούσε αποκλειστικά την τροφοδοσία των Λευιτών. Δεδομένου ότι σήμερα δεν υπάρχει λευιτική ιεροσύνη αλλά ισχύει η ιεροσύνη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ, κανείς δεν δικαιούται να τρέφεται και να ζει από τα χρήματα των πιστών.

>> Το χωρίο του Παύλου που συχνά επικαλούνται κάποιοι  «ο Κύριος διέταξεν, οι κηρύττοντες το ευαγγέλιον να ζώσιν εκ του ευαγγελίου» (Α~ Κορ. 9/θ/14) με κανένα τρόπο δεν έχει εφαρμογή εδώ, διότι, αφενός το θέμα είναι για τους “κηρύττοντες” το ευαγγέλιο, που εκείνη την εποχή δεν ήταν οι διάφοροι “κήρυκες” που υπηρετούσαν στις εκκλησίες ως ποιμένες, πρεσβύτεροι, επίσκοποι, διάκονοι, διδάσκαλοι ή προφήτες, αλλά οι ΚΗΡΥΚΕΣ που περιόδευαν μακριά από τον τόπο και την οικογένειά τους, αυτοί που όπως ο ίδιος ο Παύλος ΚΗΡΥΞΑΝ το ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο. Και μία επιπλέον λεπτομέρεια: Το χωρίο λέει πως αυτοί οι αρμόδιοι άνθρωποι πρέπει «να ζώσιν εκ του ευαγγελίου» και όχι «να πλουτώσιν εκ του ευαγγελίου».

>> Είναι αισχρό όταν σε κάποια εκκλησία απαιτούν από τους οπαδούς τους να σηκώσουν ψηλά στα χέρια και να δείχνουν τι ποσό θα προσφέρουν για την εκκλησία... Πέραν των άλλων αυτό παραβιάζει ακόμη και τη σαφή εντολή του Χριστού, «Ας μη γνωρίση η αριστερά σου τι κάμνει η δεξιά σου» (Ματθ. 6/ς/3).Είναι πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας τα παραπάνω λόγια και παρατηρήσεις των αγαπητών αναγνωστών μας. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι δυνατό να αρέσουν σε κάποιους που έχουν κάνει το «ευαγγέλιο» πηγή προσωπικής ευημερίας και, όχι σπάνια, πλουτισμού...
Για τη Μελότητα«Λυπαμαι για ο,τι θα σου πω ΑΛΛΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ. Μυαλο δεν εχεις? Τωρα διαβαζω τα περι μελοτητας και τις κατηγοριες για τις ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΗΣΙΕΣ εκ των οποιων η μια ειναι αυτη που παω εγω ..στη Γλυφαδα εννοω.. ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ!! (...) ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΑΥΤΑ ..ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ.. ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ απο ολες τις εκκλησίες που εχεις βλαψει με την "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΣΟΥ!                   Ι.Ι.–Αθήνα» 
Ευχαριστούμε τον αγαπητό αναγνώστη που τουλάχιστον είχε το θάρρος να εκφράσει τα αισθήματά του, παρ’ όλο που δεν πρόβαλε κανένα επιχείρημα για να ελέγξει τις θέσεις μας. Μας ενημέρωσαν επίσης και για κάποια κουτσομπολιά σε ένα φόρουμ στο Facebook, εντελώς αστεία και αντιβιβλικά. Θα ευχόμασταν να έγραφε και κάποιος αρμόδιος, αλλά από αυτούς σιωπή. Ατυχώς, ο δρόμος της επικοινωνίας στη χώρα μας είναι ακόμη αρκετά δύσκολος – ιδιαίτερα όταν πρέπει να καλύψει σκοτεινά μονοπάτια. | 


Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2011

            Πατήστε στους τίτλους    
Κύριος της βασιλείας των ανθρώπων

Αναγνώριση και μετάνοια


Ωμή ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
των Αγιων Γραφών«Ελέω Θεού»...


Εξαφανίστηκαν οι άγιοι!


“Ο Θεός μου είπε να σας πω...”

 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ