Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία

Γιατί ο Θεός επιτρέπει ΑΝΑΞΙΟΥΣ άρχοντες;

Αναγνώριση και μετάνοια

Στο προηγούμενο άρθρο ακούσαμε τον Θεό να λέει: «Και θέλετε βοά εν εκείνη τη ημέρα ένεκα του βασιλέως σας, τον οποίον σεις εκλέξατε εις εαυτούς» και την γνωστοποίηση ότι «ο Κύριος δεν θέλει σας επακούσει εν εκείνη τη ημέρα» (Α~ Σαμ. 8/η/18).

Ύστερα από αυτό απορούμε σε τι αποβλέπουν όλες εκείνες οι ΄΄συμπροσευχές΄΄ και ΄΄παρακλήσεις΄΄ που διοργάνωσαν πριν από λίγο καιρό διάφοροι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, για να ζητήσουν από τον Θεό να επακούσει προσευχές για τις οποίες ο Ίδιος σαφώς έχει βεβαιώσει ότι «δεν θέλει επακούσει»; Με άλλα λόγια, όσο θέλετε φωνάζετε και παρακαλάτε στις εκκλησίες σας, στις πλατείες σας, στην Ομόνοια ή στο Σύνταγμα...

Οι δύσκολες συγκυρίες που ως λαός υποφέρουμε το τελευταίο διάστημα –και μόνο ο Θεός γνωρίζει μέχρι πότε– δεν είναι άσχετες από αυτούς που εμείς συλλογικά διαλέξαμε να μας κυβερνήσουν και είναι ανάγκη να παραδεχθούμε πως όταν τα προηγούμενα χρόνια σπείραμε την ψήφο μας στα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., εκείνα έφεραν την οικονομική δυσπραγία και δυστυχία που αντιμετωπίζουμε.

Δυστυχώς, όμως, πάλι από τους ίδιους ανθρωπόφτιαχτους σχηματισμούς περιμένει ο λαός την σωτηρία. Το ανάλογο ισχύει και στις άλλες χώρες. Όμως αν υπάρχει κάτι που ο Θεός δεν μπορεί να κάνει, είναι να ανατρέψει τις αιώνιες αρχές Του μία από τις οποίες είναι το «Μη πλανάσθε, ο Θεός δεν εμπαίζεται· επειδή ό,τι αν σπείρη ο άνθρωπος, τούτο και θέλει θερίσει» (Γαλ. 6/ς/7).

Προφητικά μηνύματα

Αν θέλαμε να παραλληλίσουμε την παρούσα κρίση με τις ημέρες του προφήτη Ιερεμία, θα θυμηθούμε ότι καλούσε τους Ιουδαίους να παραδοθούν στους Βαβυλώνιους κατακτητές και να συνεργαστούν μαζί τους. Έτσι και σήμερα κάποιος θα μπορούσε –και θα είχε δίκιο– να πει στους Έλληνες:

–Παραδοθείτε στο ΔΝΤ και την τρόικα^ και συνεργαστείτε μαζί τους^ τα μέτρα που επιβάλλουν πρώτιστα θέλουν να σας θεραπεύσουν από τις εγκληματικές ενέργειες και άσοφες καταχρήσεις που έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί. Μην ελπίζετε σωτηρία από τους πολιτικούς που σας καταχρέωσαν, όπως καταχρέωσαν και τα ίδια τους τα κόμματα. Η οικονομική σωτηρία δεν είναι σε νέα δάνεια, επειδή αυτό θα ήταν μόνο διαιώνιση της ίδιας καταχρηστικής και σπάταλης πολιτικής. Η σωτηρία είναι στο να απαλλαγούμε το ταχύτερο από όλες αυτές τις συμμορίες που λυμαίνονται τα ταμεία. 


Σκίτσο του Π. Ζερβού απο την «Ελευθεροτυπία»


Όταν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, είπε το αχαρακτήριστο, «Μαζί τα φάγαμε», πολλοί διαμαρτυρήθηκαν επειδή ξεσκεπάστηκε η ανομία τους… και η συμπαιγνία τους με τους πολιτικούς.

 • Αλλά δεν είδαμε κανέναν που ΄΄διορίστηκε από το παράθυρο΄΄ να βγαίνει εμπρός και να λέει,
  ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ επειδή ο διορισμός μου δεν έγινε νόμιμα
  .
 • Δεν είδαμε κανέναν που για δεκαετίες έπαιρνε χωρίς λόγο ΄΄επίδομα παραγωγικότητας΄΄ να λέει,
  ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ τα χρήματα που έπαιρνα όλο αυτό τον καιρό χωρίς λόγο
  .
 • Δεν είδαμε κανέναν που πήγε ΄΄κοινωνικό τουρισμό΄΄ με δελτία που δεν δικαιούταν, να λέει,
  ΧΡΕΩΣΤΕ ΜΕ για τα χρήματα που σπατάλησα χωρίς να τα δικαιούμαι.
 • Δεν είδαμε κανέναν που έχτισε αυθαίρετο στην παραλία να βγαίνει και να λέει,
  ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΟ, επειδή παραβίασα τους νόμους.


Και βέβαια κανένα κόμμα ή κυβέρνηση που εξαρτάται από τις ψήφους του λαού δεν πρόκειται ποτέ να σταθεί και να πει ΟΛΟΙ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ… επειδή πρώτοι εκείνοι ΕΚΛΕΨΑΝ και ΕΦΑΓΑΝ, δίνοντας το κακό παράδειγμα.

Όχι βοήθεια από την Αίγυπτο

Είπε κάποτε ο Θεός μέσω του Ησαΐα προς τους σύγχρονούς του: «Ουαί εις τους καταβαίνοντας εις Αίγυπτον διά βοήθειαν και επιστηριζομένους επί ίππους και θαρρούντας επί αμάξας, διότι είναι πολυάριθμοι· και επί ιππείς, διότι είναι πολύ δυνατοί· και δεν αποβλέπουσιν εις τον Άγιον του Ισραήλ και τον Κύριον δεν εκζητούσι» (Ησ. 31/λα/1). Κάποιοι νόμιζαν ότι η ΄΄τύχη΄΄ μας και η ΄΄ευτυχία΄΄ μας βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΕΥΡΩ. Έκαναν το παν για να ενταχθούμε σ' αυτούς τους μηχανισμούς και ιδού τα αποτελέσματα. Το ίδιο παλαιότερα άλλοι λαοί νόμιζαν ότι θα σώζονταν πίσω από το ΄΄σιδηρούν παραπέτασμα΄΄ και γνώρισαν την γλύκα... 

Προφανώς δε μπορεί να είναι ΄΄υπηρέτης Θεού΄΄ ένας αξιωματούχος που εκβιάζει να του δώσεις χρήματα, ούτε εκείνος που δέχεται να χρηματιστεί για να σβήσει κάποιο πρόστιμο, ούτε ο δικαστής που συμμετέχει σε παραδικαστικά κυκλώματα και ούτω καθεξής. Όταν είσαι νόμιμος πολίτης και ο υπάλληλος ή αξιωματούχος είναι σωστός ΄΄υπουργός΄΄ (=υπηρέτης) των υποθέσεων του κράτους και των αρχών του δικαίου, τότε όντως είναι υπηρέτης σου για το καλό. Όταν όμως εφαρμόζει κάθε είδους βία και καταπάτηση των νόμιμων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ΄΄λαδώνεται΄΄ για να εξυπηρετήσει προσωπικά συμφέροντα, τότε ούτε υπηρέτης Θεού είναι ούτε δικός σου, αλλά μάλλον σφετεριστής της θέσης που του ανατέθηκε. Αυτός έχει την ίδια αξία με κάθε άλλον ΚΑΚΟΠΟΙΟ.

Και στη θρησκεία 

Αλλά το ίδιο κακοποιός είναι και ο θρησκευτικός ηγέτης που σαν τους παλαιούς Φαρισαίους ισχυρίζεται ότι ΄΄μεσολαβεί΄΄ στον Θεό και γι’ αυτό πρέπει να αμείβεται για να εκτελεί τα δήθεν καθήκοντά του και να κάνει μεγάλες προσευχές. Αυτός υπόκειται στην κατάρα του Χριστού που είπε: «Ουαί εις εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί, διότι κατατρώγετε τας οικίας των χηρών και τούτο επί προφάσει ότι κάμνετε μακράς προσευχάς· διά τούτο θέλετε λάβει μεγαλητέραν καταδίκην» (Ματθ. 23/κγ/13). Υπάρχει μια ΄΄λογική΄΄ που με θράσος προβάλλεται συνήθως από τους ίδιους τους καταχραστές/σφετεριστές των εκκλησιαστικών ΄΄αξιωμάτων΄΄ (ποιμένες, πρεσβύτεροι, επίσκοποι κ.λπ.) και τους συνεργάτες τους, που δεν ντρέπονται να λένε: «Αφού ο Θεός επιτρέπει και ανέχεται να βρίσκεται κάποιος σε μια συγκεκριμένη εξουσία ή ΄΄διακονία΄΄, άρα αναγνωρίζει την κατάσταση. Αν ο Θεός το ήθελε, θα μπορούσε και να τον εμποδίσει και να τον μετακινήσει από εκείνη τη θέση». Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο προσπαθούν να πιέσουν συνειδησιακά τους αφελείς, αλλά επίσης ως άλλοι ΄΄Αδάμ΄΄ κατηγορούν τον Θεό [ο άρχων τον οποίον μοι έδωκας με εξηπάτησε], για όλα τα κακά που τους συμβαίνουν. Έτσι στον Θεό αποδίδουν όλα τα κακά ενώ οτιδήποτε καλό στους εαυτούς τους.

Ένας βυζαντινός μύθος

Σύμφωνα με κάποιο βυζαντινό μύθο, ένας γέροντας ρώτησε τον Θεό: «Κύριε, γιατί έκανες αυτό τον κακό άνθρωπο βασιλιά;» για να λάβει την απάντηση: «Διότι δεν βρήκα άλλον χειρότερο». Προφανώς τέτοιος διάλογος δεν υπήρξε ποτέ, επειδή ο Θεός έχει πολύ πιο σοβαρότερα πράγματα να κάνει, παρά να συζητά με τον κάθε παραλογισμένο γέροντα. Όμως ακόμη και αν ο λόγος αυτός ληφθεί ειρωνικός ή παραβολικός, η αλήθεια είναι πως είτε οι λαοί διαλέγουν τους άρχοντές τους είτε άλλοι μηχανισμοί τους επιβάλλουν, το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι φαύλο. Σπάνια οι άνθρωποι επιλέγουν σοφούς και δίκαιους ανθρώπους, ενώ συνήθως οι επιλογές τους είναι ΄΄ούνα φάτσα ούνα ράτσα΄΄ με τους ίδιους, επειδή δεν κλίνουν προς τα άριστα αλλά προς τα ήσσονα. |Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2011

            Πατήστε στους τίτλους    
Κύριος της βασιλείας των ανθρώπων

Αναγνώριση και μετάνοια


Ωμή ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
των Αγιων Γραφών«Ελέω Θεού»...


Εξαφανίστηκαν οι άγιοι!


“Ο Θεός μου είπε να σας πω...”

 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ