Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία

Γιατί ο Θεός επιτρέπει ΑΝΑΞΙΟΥΣ άρχοντες;

Ο Πιλάτος
Μια ξεχωριστή περίπτωση που δεν πρέπει να λησμονηθεί στην παρούσα μελέτη, που συχνά επικαλούνται οι ΄΄κατέχοντες΄΄ αξιώματα, για να υπερασπίζουν τη θέση τους, είναι ο Πόντιος Πιλάτος.

Ιδιαίτερα προβάλλεται ο λόγος του Χριστού στον Πιλάτο, όταν του είπε: «Δεν είχες ουδεμίαν εξουσίαν κατ' εμού, εάν δεν σοι ήτο δεδομένον άνωθεν· διά τούτο ο παραδίδων με εις σε έχει μεγαλητέραν αμαρτίαν» (Ιωάν. 19/ιθ/11). Είναι ολοφάνερο ότι αυτός ο λόγος του Κυρίου δεν αφορούσε την όλη πολιτεία του Πιλάτου αλλά μόνο το ρόλο του στη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή, αναφορικά με την σταύρωση ή μη του Χριστού, η οποία έπρεπε να εκτελεστεί σύμφωνα με την προφητεία, και στην οποία ο Πιλάτος, ως εθνικός ηγέτης κλήθηκε να πάρει θέση. Το γεγονός ότι βρέθηκε σ' εκείνη τη θέση τη συγκεκριμένη στιγμή για να δικάσει τον συγκεκριμένο υπόδικο, ήταν αποτέλεσμα ειδικής πρόνοιας, όμως αυτό δεν αθώωσε τις ενέργειές του. Δεν πρέπει να μας διαφύγει η λεπτομέρεια ότι ο Κύριος δεν τον απαλλάσσει από την ενοχή του. Λέγοντας ότι εκείνοι που Τον παρέδωσαν στα χέρια του Πιλάτου έχουν «μεγαλητέραν αμαρτίαν», αυτομάτως εννοεί πως και η δική του πράξη δεν έπαυε να είναι αμαρτία – ακόμη και αν ήταν μικρότερη.

Εξάλλου ο συμπαθής στις κινηματογραφικές ταινίες Πιλάτος, είχε και άλλες ΄΄αγαθοεργίες΄΄ στο ενεργητικό του, όπως π.χ. όταν διέταξε τη σφαγή κάποιων Γαλιλαίων «των οποίων το αίμα ο Πιλάτος έμιξε με τας θυσίας αυτών» (Λουκ. 13/ιγ/1). Ο Ιώσηπος αναφέρει ότι ερχόμενος στην Ιερουσαλήμ προσπάθησε να εισάγει ρωμαϊκά έθιμα, και να κρεμάσει μέσα στο Ναό χρυσές ασπίδες χαραγμένες με τα ονόματα και τις εικόνες των ρωμαϊκών θεών. Επίσης με χρήματα από τις εισφορές στο ναό έχτισε ένα υδραγωγείο. Για τις πράξεις του αυτές ήταν δυσάρεστος στους Ιουδαίους. Αλλά και στη Σαμάρεια έστειλε στρατό για να καταστείλει μια εξέγερση σκοτώνοντας πολλούς αθώους για το οποίο παραπονέθηκαν οι Σαμαρείτες στον έπαρχο της Συρίας Βιτέλλιο, που έστειλε τον Πιλάτο υπόδικο στη Ρώμη επί Καλιγούλα.

Ο Ευσέβιος και κάποιες παραδόσεις αναφέρουν ότι ύστερα από μερικά χρόνια κατάθλιψης αυτοκτόνησε. |

 


Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2011

            Πατήστε στους τίτλους    
Κύριος της βασιλείας των ανθρώπων

Αναγνώριση και μετάνοια


Ωμή ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
των Αγιων Γραφών«Ελέω Θεού»...


Εξαφανίστηκαν οι άγιοι!


“Ο Θεός μου είπε να σας πω...”

 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ