Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία
ellaschr.JPGΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ


Αναφορικά με όσα γράφαμε στο προηγούμενο τεύχος για τη γλώσσα στην εκκλησιαστική λατρεία, το περιοδικό των Ρωμαιοκαθολικών «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» (5-6/10, σελ. 36) έγραψε τα εξής ορθά:

[...] επειδή και από την πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα πριν από κάποιες δεκαετίες, με τα όποια αποτελέσματα μπορέσαμε να επιτύχουμε, θεωρώ χρήσιμο να θέσω κάποιες σκέψεις στο τραπέζι των συζητήσεων.

α/ Είναι σαφές ότι το πρωτότυπο παραμένει το αυθεντικό κείμενο, όσες μεταφράσεις κι αν γίνουν.

β/ Σε τίποτα δεν ωφελεί την εν γένει ποιμαντική και το ιδιαίτερο πνευματικό καλό των πιστών αν, στο έργο της μετάφρασης των ιερών κειμένων εμπλέξουμε το γνωστό ελληνικό γλωσσικό πρόβλημα.

γ/ Εφόσον στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα, δυστυχώς, πολυγλωσσία (καθαρεύουσα, δημοτική, μαλλιαρή και τα υποπροϊόντα τους), είναι σοφό, η ιεραρχία ή κάποια εξουσιοδοτημένη ομάδα ειδικών να επιλέξουν το επιθυμητό γλωσσικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η ενότητα, η κατανόηση από τους πιστούς και η περιποιημένη γλώσσα.

δ/ Όποια γλώσσα και αν επιλεγεί, να γνωρίζουμε ότι καμιά δεν είναι "ακάθαρτη". [...] Για όλους αυτούς τους λόγους, με ενδιαφέρον αναμένουμε την κατάληξη των συζητήσεων και με χαρά θα δεχθούμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Όταν βλέπεις τα πράγματα αδέσμευτος από παραδοσιοποληξία και άλλες αρνητικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, όλα είναι απλά και τουλάχιστον στο σημείο αυτό οι Ρωμαιοκαθολικοί έχουν κάνει μίλια προόδου! |
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΠΕΡΙ...


Δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω η καρτέλα που μοιράστηκε στην πόλη μας όπου η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ χρήση τόνων ακόμη και στα ΚΕΦΑΛΑΙΑ φανερώνει, αν μη τι άλλο, τις εμμονές των συντακτών της.Και να σκεφτεί κανείς πως μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να προσελκύσουν νέους σε εκδήλωση της Μητρόπολης... |

ΚΟΙΝΩΝΙΑ... ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ...


Σε επίρρωση όσων γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Εκτελεστικής Διακονίας (Ε.Δ.) των Ελευθέρων Ευαγγελικών Εκκλησιών και των Σωματείων (ΣΩΜ) που διαχειρίζονται την περιουσία τους, ήρθε η έκδοση (με απλό φωτοτυπημένο 4σέλιδο) του πρώτου τεύχους του εικονιζόμενου εντύπου "Κοινωνία", που προέκυψε ως μέσο επικοινωνίας της ΕΔ με τα μέλη των εκκλησιών.Πίσω από τα "ευγενικά" λόγια διαφαίνεται η σημερινή εικόνα των εκκλησιών, όχι λαμπρή και ένδοξη, όπως μέχρι πρότινος, αλλά με λόγια σαν κι αυτά:

"… Είναι σε όλους μας γνωστό πως εδώ και αρκετά χρόνια διάφορες διαφωνίες, δυσαρέσκειες, παράπονα και πικρίες έχουν λυπήσει αδέλφια μας. Κάποιες εκκλησίες έχουν διασπασθεί. Αρκετοί έχουν απομακρυνθεί από την τοπική τους εκκλησία στην οποία έζησαν πολλά χρόνια.

… Προτρέψαμε τις εκκλησίες να διοργανώσουν τις συμπροσευχές με θέμα "ταπείνωση και εκζήτηση του προσώπου του Κυρίου" . Η κίνηση αυτή πιστεύουμε ότι βοηθάει όλους μας να έρθουμε κοντά και με πιο νηφάλιο τρόπο, από ότι στο παρελθόν, να επιδιώξουμε μία νέα προσέγγιση ο ένας προς τον άλλον.

… Γνωρίζουμε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με τρόπο "μαγικό" και "αυτόματο" επειδή απλά συμπροσευχόμαστε. Πιστεύουμε όμως ότι η συμμετοχή μας, φανερώνει τουλάχιστον την επιθυμία της καρδιάς μας να έρθουμε κοντά ώστε να ακολουθήσουν και τα επόμενα απαραίτητα βήματα. Η πνευματική βάση είναι ότι είμαστε πνευματικά αδέλφια και μπορούμε μαζί να σταθούμε στην παρουσία του Θεού.

… θέμα αφορά γενικότερα τη λειτουργία των διακονιών της Κοινωνίας μας. Πώς δηλαδή θα είναι περισσότερο λειτουργικές, παραγωγικές και στοχευμένες εκφράζοντας το δυναμικό των εκκλησιών μας αλλά και αξιοποιώντας το, ώστε η συνοχή μας να αυξηθεί ως Κοινωνία και να είναι καρποφόρα στο έργο του Θεού.

… ζήτημα που μας απασχόλησε είναι οι αντιλήψεις περί θεμάτων αμφιλεγόμενων, όπως η ενδυμασία, η μουσική και το θέαμα. Πώς τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά καθώς σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλον;

… θέμα, σχετικό με το Πνευματικό μας Κέντρο στο Σούνιο, είναι η αποπεράτωση των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιούνται στον χώρο λειτουργίας των Παιδικών Προγραμμάτων. Το μεγάλο ύψος της οικονομικής δαπάνης μάς ώθησε στην απόφαση διενέργειας εράνου ο οποίος και πραγματοποιήθηκε.

Δεν είναι πρόθεσή μας να μπούμε σε λεπτομέρειες. Επισημαίνουμε μόνο ότι την ίδια ώρα που οι διοικούντες τα Σωματεία (και την περιουσία) εκδίδουν πολύχρωμα πολυτελή έντυπα, η Εκτελεστική Διακονία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει φωτοτυπίες... Λέει τούτο κάτι; Σ’ εμάς λέει πολλά... διότι μπορεί να καταλάβει κανείς πώς διαγράφεται στο μέλλον η “συνεργασία” των δύο παρατάξεων… Προφανώς “χριστιανικά” αλλά με μέσα και μεθόδους σαρκικότατες. Προς το παρόν, ούτε ως “Διακονία” λειτουργούν, μα ούτε ως “Κοινωνία”... |
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ...   ΒΡΕΘΗΚΕ (ΠΑΛΙ;) 


Διάφοροι εξερευνητές ψάχνουν επί δεκαετίες για να βρουν την Κιβωτό του Νώε, και αρκετοί υποστήριξαν κατά καιρούς ότι την βρήκαν... Πιο πρόσφατα μια ομάδα από την Κίνα και την Τουρκία δήλωσε πως είναι «99,9%» σίγουρη ότι τα λείψανα που ανακάλυψαν σε ύψος 4.000 μ. στο όρος Αραράτ, ανήκουν στη βιβλική Κιβωτό. Η ομάδα της “Noah’s Ark Ministries International” με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει ότι η χρονολόγηση που έγινε με άνθρακα τοποθετεί τα λείψανα σε ηλικία 4.800 ετών, που ταιριάζει με το βιβλικό χρονικό πλαίσιο.Όμως ένα πρώην μέλος της ομάδας υποστηρίζει ότι έχει λόγους να πιστεύει πως μια ομάδα Κούρδων έφεραν τα ξύλα πάνω στο βουνό και οργάνωσαν επιμελημένη εξαπάτηση. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η ομάδα δεν παρουσίασε ακόμη αρκετά αποδεικτικά στοιχεία. Το γεγονός είναι ότι Τούρκοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν θερμά την “ανακάλυψη”, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ωθήσει τον τουρισμό στην περιοχή, για δε τον “θρησκευτικό” τουρισμό και τα κέρδη που αποδίδει, είναι γνωστά όσα προσπάθησε επί των ημερών του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και πολλοί άλλοι Μητροπολίτες. |
ΤΟ ΣΟΥΡΤΑ - ΦΕΡΤΑ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΤΑΔΩΝ


Στο περιοδικό «Ιωάννης Βαπτιστής» διαβάσαμε τις εξής εύλογες απορίες, τις οποίες συμμεριζόμαστε:

Ποιον διακονούν οι πολλοί αρχιερείς σε μια πανήγυρι; Μήπως ο λαός φωτίζεται απ' τη λάμψι της μίτρας τους;

• Τι υπηρετούν με την ομαδική τους παρουσία και με τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα; Μήπως ο λαός στηρίζεται στην πίστι με τις πολλές πατερίτσες τους; (...)

• Η προσοχή πολλών εστιάζεται στη φορεσιά και στο στολισμό των δεσποτάδων κι όχι στην προσευχή και στην κατάνυξη. Τεντώνουν τ' αυτί τους ν' ακούσουν τις διάφορες "φήμες" των δεσποτάδων, κι όχι στο τι λέει ο λόγος του Θεού στον Απόστολο και το Ευαγγέλιο. (...)

• Επιτέλους ας τεθή τέρμα σ' αυτό το "σούρτα-φέρτα"...

Όλα τούτα θυμίζουν τους λόγους του Χριστού για τους Φαρισαίους της εποχής Του: «Πράττουσι πάντα τα έργα αυτών διά να βλέπωνται υπό των ανθρώπων. Και πλατύνουσι τα φυλακτήρια αυτών και μεγαλύνουσι τα κράσπεδα των ιματίων αυτών,  και αγαπώσι τον πρώτον τόπον εν τοις δείπνοις και τας πρωτοκαθεδρίας εν ταις συναγωγαίς και τους ασπασμούς εν ταις αγοραίς» (Ματθ. 23/κγ/5-7).

Το χρήμα δεν φαίνεται να το μισούν, μα και “την δόξα ουδείς εμίσησεν”. |
VVVVVVVVVVVVVVV     ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ     VVVVVVVVVVVVVVV


>>> * ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1η

Από το δελτίο «ΠΡΟΝΑΟΣ» (Τεύχος 402, 1 Ιουλίου 2010) ενημερωνόμαστε σε επαλήθευση του παραπάνω σχολίου:

Δ΄ Παύλεια Κορίνθου

Το βράδυ της 28ης Ιουνίου ετελέσθη Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του 

 • Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ β' 

πλαισιουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών 

 • Γουμενίσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 
 • Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, 
 • Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, 
 • Ελασσώνος κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, 
 • Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ, 
 • Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, 
 • Ιεραπύτνης και Σητείας κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ (της Εκκλησίας της Κρήτης), 
 • Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 
 • Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ 
και τους Θεοφ. Επισκόπους 
 • Μαραθώνος κ. ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ, Ρεντίνης κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, 
 • Ανδρούσης κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ, 
 • Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
 • και βεβαίως του Ποιμενάρχου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Μόνον αυτοί οι ολίγοι.....

Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

            Πατήστε στους τίτλους             Α Ρ Θ Ρ Α          


(XX)
Τρία χρόνια μετά...
Αρετές και κρίση (Ι)
Αρετές και κρίση (ΙΙ)
Το είπε πράγματι ο Χριστός;

ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ