Το περιοδικό της
Χριστιανικής Αλήθειας

  
Το περιοδικό που ενώνει
τους πιστούς του Χριστού
  
Πιο βαθιά στη Βίβλο - Πιο κοντά στη ζωή
Αρχική σελίδα (HOME)
Από τον εκδότη
Έγραψαν για μας
Επικοινωνία


Για τους Ιεραπόστολους 


10 πράγματα που μάθαμε

στον ιεραποστολικό αγρό 
1. Χωρίς το Άγιο Πνεύμα είσαι χαμένος.

Ο Ιησούς είχε σοβαρούς λόγους, όταν είπε στους μαθητές Του να περιμένουν στην Ιερουσαλήμ μέχρις ότου λάβουν το Άγιο Πνεύμα, και ύστερα να είναι μάρτυρες σε όλα τα έθνη. 

2. Να είσαι μαθητής.

Ο Ιησούς στη γη, έζησε 30 χρόνια μέσα στον πολιτισμό του λαού Του, πριν αρχίσει τη δημόσια διακονία Του. Συχνά αισθανόμαστε ότι έχουμε τόσα πολλά να διδάξουμε, αλλά το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε μια άλλη κουλτούρα είναι να την μάθουμε εμείς.

3. Φέρε μαζί σου το Ευαγγέλιο, όχι επιπλέον αποσκευές.

Το καθαρό, απλό ευαγγέλιο είναι αυτό που έχει δύναμη να αλλάξει ζωές, δεν είναι ο δυτικός τρόπος που κάνουμε τα πράγματα.


4. Η μαθητεία είναι το κλειδί.

Το κεντρικό σημείο στη Μεγάλη Εντολή είναι «Μαθητεύσατε» (=κάνετε μαθητές). Δεν είναι ανάγκη να σώσεις εσύ τον κόσμο, δεν είναι ανάγκη να ορίζεις τα πάντα και δεν είναι ανάγκη να κάνεις εκατοντάδες ανθρώπους να υψώσουν τα χέρια σε απάντηση του δικού σου κηρύγματος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μερικούς θερμούς ακόλουθους του Ιησού, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα κάνουν το ίδιο σε άλλους ανθρώπους. 

5. Προσαρμόσου στον πολιτισμό και μάθε πρώτα τη γλώσσα.

Αυτό εμείς το μάθαμε από τα λάθη μας. Για να γίνεις μαθητής, το πιο σημαντικό είναι να μάθεις τη γλώσσα και τον πολιτισμό, πριν αρχίσεις με άλλες δραστηριότητες διακονίας.Στο ένα χέρι η Βίβλος και στο άλλο το μπαστούνι του μπειζμπόλ (!)

6. Το φύτευμα της εκκλησίας ανήκει στον Θεό.

Ο Θεός δεν μας διέταξε να φυτέψουμε εκκλησίες. Ο Ιησούς είπε ότι ο Ίδιος θα οικοδομήσει την Εκκλησία Του. Η εντολή Του σ' εμάς είναι να κάνουμε μαθητές. 

7. Ως Ιεραπόστολος έχεις περιορισμένο ρόλο.

Δεν χρειάζεται να είσαι τα πάντα σε όλους. Καθήκον σου είναι να βοηθήσεις στην ανάπτυξη μιας ομάδας ντόπιων ακόλουθων του Χριστού που θα είναι αυτάρκης και αναπαραγωγική. Όταν αυτό συμβεί, είναι η ώρα να σηκωθείς και να φύγεις. Ιεραποστολική Πατριαρχική επίσκεψη ή Ελληνική εισβολή στη Νότια Αφρική;

8. Δεν είναι καθήκον σου να επιβάλλεις το Ευαγγέλιο.

Αυτό είναι δουλειά που θα κάνουν οι ίδιοι οι μαθητές στον εαυτό τους. Οι Ιεραπόστολοι είναι αγγελιοφόροι. Μεταδίδουν το μήνυμα του Ευαγγελίου. Βοηθούν τους ανθρώπους να ανταποκριθούν υπακούοντας σε αυτό, αλλά δεν τους λένε πώς πρέπει να είναι αυτή η ανταπόκριση. Αυτό είναι δική τους υπόθεση να το καταλάβουν, και θα το κάνουν με πολλούς μοναδικούς τρόπους που εσύ ποτέ δεν είχες φανταστεί, σύμφωνα με το δικό τους πολιτισμό. 

9. Να γνωρίσεις τον Θεό καλύτερα, διαπολιτισμικά.

Ο Θεός δημιούργησε όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς σύμφωνα με την εικόνα Του. Κάθε ένας έχει μια μοναδική και όμορφη ανταπόκριση σ' Αυτόν. Η δική σου κουλτούρα βλέπει πτυχές του Θεού που οι άλλοι δεν βλέπουν, και οι άλλοι βλέπουν πτυχές του Θεού που εσύ δεν βλέπεις. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πλήρως τον Θεό αν δεν Τον γνωρίζουμε μέσα από κάθε πολιτισμό.

10. Να είσαι ταπεινός.

Το διαπολιτισμικό έργο της ιεραποστολής είναι μια θαυμάσια, προκλητική, ανταμειφτική, εξουθενωτική και, μερικές φορές, απογοητευτική εμπειρία. Μια υγιής δόση ταπεινότητας χρειάζεται πολύ σ' αυτό το έργο. Ο Θεός αντιτάσσεται στους υπερήφανους, όμως δίνει χάρη στους ταπεινούς.

Από τους Chris και Erin Leake, Μεξικό
Δεν υποτιμούμε τους Ιεραπόστολους, όμως όταν χάνουν το στόχο, τότε κάποιος πρέπει να τους θυμίζει το ρόλο τους!

Για να διαβάσετε το παρόν τεύχος

σε μορφή PDF

πατήστε πάνω στην εικόναΠ Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Τ Ε Υ Χ Ο Υ Σ
ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

            Πατήστε στους τίτλους             Α Ρ Θ Ρ Α          


(XX)
Τρία χρόνια μετά...
Αρετές και κρίση (Ι)
Αρετές και κρίση (ΙΙ)
Το είπε πράγματι ο Χριστός;

 
 
ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ