ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ – Για Χαρισματικούς / Πεντηκοστιανούς...


Εμπορευματοποίηση της θρησκείας
με εκμετάλλευση της ανάγκης

Λίγους μήνες πριν επισκέφθηκε τη χώρα μας και είχε τρεις δημόσιες συγκεντρώσεις στο ξενοδοχείο «ΝOVOTEL» κάποια κυρία από την Αμερική, με το όνομα MARILYN HICKEY. Όπως πληροφορηθήκαμε, στη μία από αυτές τις συνάξεις απευθύνθηκε σε ποιμένες Πεντηκοστιανών Εκκλησιών, οι οποίοι και σύστησαν στο εκκλησίασμα τους να πάνε να την ακούσουν στις επόμενες συνάξεις.

hakey-1 Η εν λόγω κυρία, μαζί με την κόρη της, είναι από αυτούς που κηρύττουν το “ευαγγέλιο της ευημερίας”.

Ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το άτομο αυτό που επί 25 χρόνια κινείται δραστήρια όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, και ιδού τα αποτελέσματα:

Μαζί με την επιστολή που μας έστειλαν υπήρχε το εικονιζόμενο βιομηχανοποιημένο πλαστικό σακουλάκι με ΛΑΔΙ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ, το οποίο –σύμφωνα με όσα γράφει στο γράμμα–, είναι θαυματουργό.

 

oil-envelope.JPG

 

Να τι γράφει ανάμεσα στα άλλα:

«Θέλω να σε ΧΡΙΣΩ με λάδι και να κάνω μια προσωπική σύνδεση θαυματουργής πίστης μαζί σου.

»Γι’ αυτό εσωκλείω ένα φάκελο με λάδι χρίσματος (το οποίο έχω ευλογήσει προσωπικά και προσευχήθηκα πάνω του). Θέλω να το ανοίξεις και να βάλεις μερικές σταγόνες στην παλάμη σου και να αγγίξεις με αυτό το μέτωπό σου... την καρδιά σου... τα πόδια σου και κάθε περιοχή του σώματός σου που χρειάζεται ένα θαυματουργικό άγγιγμα από τον Ιησού.

»Ύστερα χρίσε οποιονδήποτε στην οικογένειά σου χρειάζεται ένα θαυματουργικό άγγιγμα. Χρίσε κάθε τι στο σπίτι σου που αντιπροσωπεύει μια περιοχή ανάγκης (όπως το βιβλιάριο των επιταγών σου, το σπίτι, το αυτοκίνητο, τις φωτογραφίες των αγαπητών σου προσώπων... ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΕΙ... και καθώς το κάνεις, την ίδια ώρα να λες το όνομα του «Ιησού»). Θέλω να ΔΙΑΒΙΒΑΣΩ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ από μένα σε σένα!»

Σε ξεχωριστό φάκελο μάς ήρθε ένα περιοδικό όπου η εν λόγω κυρία εικονίζεται μαζί με την κόρη της και την οικογένεια του Όραλ Ρόμπερτς, ενός άλλου γνωστού Πεντηκοστιανού κήρυκα –που κι αυτός πλούτισε πουλώντας το «ευαγγέλιο»– να ΕΥΛΟΓΟΥΝ μια λεκάνη λάδι.

Τι γίνεται μ’ αυτό το λάδι; Το λέει στην επόμενη σελίδα, όπου εικονίζεται ένα μπουκαλάκι μέσα σε επίχρυση θήκη.

 

«Μέσα σε αυτό το φιαλίδιο λαδιού υπάρχει το ίδιο λάδι πάνω στο οποίο προσευχήθηκαν η Marilyn Hickey και η Sarah Μπόουλινγκ, ο Oral Roberts και ο Richard Roberts. Έχει αναμειχθεί και προετοιμασθεί για σας  για να το μεταφέρετε μαζί σας μέσα σ’ αυτό το όμορφο χρυσοβαμμένο μενταγιόν που ανοίγει και περιέχει το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ σας (επαναληπτικής χρήσεως) ΦΙΑΛΙΔΙΟ ΛΑΔΙΟΥ παρέχοντάς σας τη δυνατότητα να μεταφέρετε το ξεχείλισμα ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ σε καθένα και κάθε τι που εσείς  θέλετε να αγγίξετε. Θα είστε όπως ένας πρεσβευτής της υπερχειλίζουσας παρουσίας του Θεού... μεταφέροντας τη χρισματική Του δύναμη οπουδήποτε πηγαίνετε».

Ποιος παίρνει αυτό το λάδι; Καθένας που υπόσχεται ότι θα στέλνει στην κ. Hickey 20 δολάρια το μήνα ή περισσότερο. Αν όμως υποσχεθείς να στέλνεις 100 δολάρια ή περισσότερο το μήνα θα σου στείλουν μια ειδική καρφίτσα μ’ ένα κόκκινο ρουμπίνι και θα σε ονομάσουν “Πρεσβευτή (Ambassador)”...

 


Κάποιοι που σπεύδουν να καταγγείλουν την Ελλαδική Εκκλησία για τα ολισθήματά της (βλέπε άλλες σελίδες αυτού του τεύχους), τι θα πρέπει να πουν όταν τα ίδια “παιχνίδια” συμβαίνουν ανάμεσά τους;

Ο Κύριος Ιησούς ανέφερε σε μια παραβολή Του: «Εκ του στόματός σου θέλω σε κρίνει, πονηρέ δούλε» (Λουκ. 19/ιθ/22) Και επίσης προειδοποίησε τους μαθητές Του: «Εκ των λόγων σου θέλεις δικαιωθή, και εκ των λόγων σου θέλεις καταδικασθή» (Ματθ. 12/ιβ/37).

Αν κάποιοι νομίζουν πως με διάφορα τυποποιημένα «σπορέλαια» μέσα σε νάιλον σακουλάκια ή μπουκαλάκια μπορούν να εξασφαλίσουν πλούτο, υγεία και δύναμη, ας μας συγχωρήσουν αλλά εμείς θα τους ονομάσουμε όχι μόνο ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ αλλά και ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΕΣ.

Άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε όσα και στις προηγούμενες σελίδες γράψαμε: Σε κανένα δεν αρέσει να κρίνεται, όμως το φάρμακο της Γραφής είναι ένα: «Εάν διεκρίνομεν εαυτούς, δεν ηθέλομεν κρίνεσθαι». Και εμείς λέμε αμήν. |1. Απάντηση δεν πήραμε από κανέναν. Γιατί άραγε;

2. Διαβάστε περισσότερα στο επόμενο τεύχος >>>>

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ