Πώς γίνονται οι χριστιανοί...
 
   

Τι συμβαίνει στην Ινδία;

Για τους ανορθόδοξους τρόπους με τους οποίους γίνονται σήμερα οι χριστιανοί έχουμε γράψει και παλαιότερα και στο πρόσφατο παρελθόν. Οι επιφυλάξεις μας είναι μεγάλες έως τεράστιες, αν και γνωρίζουμε ότι μ’ αυτό γινόμαστε δυσάρεστοι σε αρκετούς φίλους. Ωστόσο αυτό το έντυπο είναι αποφασισμένο να γράφει ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ και ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.
 
 

Όπως έχει προαναγγελθεί, ένα ιστορικό γεγονός αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο που έρχεται στην πρωτεύουσα της Ινδίας, που αφορά την μεταστροφή στον χριστιανισμό πολλών χιλιάδων Ινδών.

Για το γεγονός αυτό ήδη κάποιοι πανηγυρίζουν και άλλοι ψάχνουν να βρουν χρηματοδότες… Εμείς όμως φέρνουμε στο νου θλιβερές ανάλογες στιγμές της ιστορίας, όπου μεγάλες μάζες ανθρώπων (π.χ. οι Ρώσοι) κατατάχτηκαν στις τάξεις των χριστιανών με "ελεύθερες" ή μάλλον αναγκαστικές μεταστροφές.

Μια ιεραποστολική οργάνωση γράφει στην ιστοσελίδα της: "Φανταστείτε τη συγκίνησή σας αν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων έρχονταν και σας έλεγαν, `Θέλουμε να γίνουμε χριστιανοί… μπορείτε να μας βοηθήσετε;' Αυτό ακριβώς έγινε στην Ινδία τους περασμένους λίγους μήνες με ένα δραματικό και ενθουσιαστικό τρόπο".

Στη συνέχεια αναφέρει ότι πριν λίγο καιρό ηγέτες που αντιπροσωπεύουν όχι λιγότερους από 300 εκατομμύρια "Νταλίτς" (ανέγγιχτους) πλησίασαν το Πανινδικό Χριστιανικό Συμβούλιο (All India Christian Council [AICC]) με ένα απλό αίτημα: "Ο μόνος τρόπος για το λαό μας να βρει ελευθερία από 3.000 χρόνια σκλαβιάς στο σύστημα των καστών (βλέπε πλαίσιο) είναι να ενστερνιστεί μια άλλη θρησκεία. Εμείς θα χαρούμε αν ο λαός μας γίνουν χριστιανοί… μπορείτε να μας βοηθήσετε;"

Γιατί θέλουν να γίνουν χριστιανοί;

Αυτοί δεν πρόκειται να είναι οι πρώτοι χριστιανοί ανάμεσα στους Νταλίτ οι οποίοι, όπως έχει γραφτεί στο έγκυρο περιοδικό "Christianity Today", ήδη αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των χριστιανών της χώρας. Περισσότεροι από το 60% των 16 εκατομμυρίων Ρωμαιοκαθολικών της Ινδίας και περισσότερο από το 80% των χριστιανών στην επαρχία Άντρα Πραντές είναι Νταλίτ. Μάλιστα τη χρονιά που πέρασε χειροτονήθηκε ο 57χρονος Marampudi Joji ως ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Νταλίτ της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο Επίσκοποι Νταλίτ στην Ιερά Σύνοδο της Ινδίας.

Επίσης αρκετοί ινδουιστές γίνονται προσωρινά χριστιανοί για οικονομικά και άλλα οφέλη, επιστρέφοντας ύστερα στην αρχική τους θρησκεία.

Αλλά η παρούσα ενέργεια δεν προέκυψε σαν αποτέλεσμα του χριστιανικού κηρύγματος ούτε της δράσης χριστιανικών ιεραποστολών. Δυστυχώς, το κίνητρο για την αλλαγή θρησκείας αυτών των ανθρώπων είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΤΑΞΙΚΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.

Ποιοι είναι οι Νταλίτ;

Για να καταλάβουμε πώς έχουν τα πράγματα, ας δούμε ποιοι είναι οι Νταλίτ.

Οι Νταλίτ της Ινδίας είναι τα μέλη της κατώτερης ινδουιστικής κάστας.(*) Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της κληρονομικής τους καταγωγής είναι καταδικασμένοι σε μια ζωή χωρίς εκπαίδευση, χωρίς καθαρό νερό, χωρίς αμειβόμενη εργασία, χωρίς δικαίωμα ιδιοκτησίας γης ή σπιτιού, χωρίς προσέγγιση στη λατρεία των τοπικών ναών, χωρίς δικαίωμα να περπατήσουν σε ορισμένους δρόμους, με συχνή καταναγκαστική εργασία και οπωσδήποτε μακριά από τους προνομιούχους που ανήκουν σε "ανώτερες κάστες". Ο πόνος, η δυστυχία και τα σε βάρος τους εγκλήματα είναι συνηθισμένες καταστάσεις.

Βέβαια οι νόμοι που ισχύουν στην Ινδία απαγορεύουν τις διακρίσεις ανάμεσα στις κάστες, όμως μικρά βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και συνήθως κανείς δεν τιμωρείται για τις σε βάρος τους αδικίες.

Αυτό από τη μια μεριά και η κοσμικοποίηση του λαού από την άλλη, είχαν σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους Νταλίτ και τις υπόλοιπες κατώτερες κάστες ένα κίνημα απελευθέρωσης.

Λαϊκοί ηγέτες έχουν βγει μπροστά, απαιτώντας δικαιοσύνη και ελευθερία από τη σκλαβιά της κάστας και τους διωγμούς. Ένας λεπτομερής "Χάρτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Νταλίτ" έχει προβληθεί στη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, με ελπίδες να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση της Ινδίας. Όμως ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει… μέχρι τώρα.

Οι ηγέτες των Νταλίτ κατάλαβαν ότι η μοναδική ελπίδα για ελευθερία του λαού τους δεν ήταν μια απλή επανάσταση, αλλά η εγκατάλειψη της ινδουιστικής θρησκείας, που στηρίζεται στις κάστες, και ο προσηλυτισμός τους σε μια άλλη θρησκεία που δεν θα πίστευε σ’ αυτές.

Έτσι αποφάσισαν να παρακινήσουν το λαό τους, δηλαδή τους περισσότερους από 300 εκατομμύρια Νταλίτ, να αλλάξουν θρησκεία. Για το σκοπό αυτό οι ηγέτες των Νταλίτ είχαν πριν μερικά χρόνια συζητήσεις με χριστιανούς στην Ινδία, όμως οι τελευταίοι απέφυγαν να δεχτούν αυτό τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις εκκλησίες τους.

Ύστερα από αυτό αποφάσισαν να γίνουν βουδιστές όπως έκανε ο Δρ. Ambedkar, που ήταν ο πρώτος ηγέτης των Νταλίτ που πολέμησε για την κατάργηση του συστήματος καστών και ο Ram Raj, ένας άλλος ηγέτης, που τους είπε να κάνουν το ίδιο αν θέλουν να βρουν ελευθερία από τη σκλαβιά. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους ένα εκατομμύριο Νταλίτ είχαν σχεδιάσει να μεταστραφούν στο βουδισμό αυτό τον Οκτώβριο.

Αλλά αυτό παρακίνησε σε "ζηλοτυπία" κάποιους από τους ηγέτες του AICC, που άρχισαν ένα διετή διάλογο με τους ηγέτες των Νταλίτ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνέλευση που είχε προγραμματιστεί για τη μαζική μεταστροφή όλων των Νταλίτ στο βουδισμό και ύστερα από συζητήσεις που κορυφώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν 740 από τους ανώτερους ευαγγελικούς ηγέτες σε όλη την Ινδία συναντήθηκαν με τους ηγέτες των Νταλίτ, η AICC και η οργάνωση "Το Ευαγγέλιο για την Ασία" (Gospel for Asia) δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν το λαό των Νταλίτ. "Ο Θεός άνοιξε αυτή την πόρτα και κανένας άνθρωπος δε μπορεί να την κλείσει. Αν το ένα τρίτο από αυτούς τους ανθρώπους έρθουν στον Χριστό, θα είναι 100 εκατομμύρια νέοι πιστοί!" δήλωσε κάποιος εκπρόσωπος.

Τώρα οι Νταλίτ καλούνται να συγκεντρωθούν στις 4-11-2001 όπου θα διαλέξουν να γίνουν είτε χριστιανοί είτε βουδιστές.

Αυτό για άλλους θεωρείται ως η μεγαλύτερη πύλη για να μπουν εκατομμύρια στη Βασιλεία του Θεού στα επόμενα χρόνια! Κάποιοι χριστιανοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν αυτή τη μαζική κίνηση, παρά τους κινδύνους για τις ζωές τους και τις οικογένειές τους, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φανατικοί των άλλων θρησκειών θα κινηθούν ενάντια σ’ αυτή τη συγκέντρωση και διάφορα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ινδία έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για να εμποδίσουν ακόμη και με τη βία κάθε μαζική μεταστροφή.

Αρκούν τα καλά κίνητρα;

Οπωσδήποτε η προθυμία των διαφόρων εκκλησιαστικών ηγετών να δεχτούν αυτή τη ΜΑΖΙΚΗ μεταστροφή ινδουιστών στις εκκλησίες τους έχει καλά κίνητρα και χωρίς αμφιβολία οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ τα πλήθη αυτά θα κατηχηθούν και ΙΣΩΣ αργότερα να αγαπήσουν τον Χριστό.

Άλλοι όμως (ανάμεσά τους και εμείς) διαβλέπουν τον κίνδυνο παραγωγής ενός ακόμη πλήθους νόθων "χριστιανών" δυτικού μοντέλου, που το μόνο που θα τους ενώνει με το Χριστό θα είναι το θρήσκευμα.

Οπωσδήποτε η καρδιά του ανθρώπου είναι ανεξερεύνητη και αν υπήρχε κάποτε καιρός για προσευχή για την Ασία, μάλλον είναι τώρα! Ας προσευχόμαστε λοιπόν για τους Νταλίτ της Ινδίας^ τα εκατομμύρια των περιφρονημένων και απόκληρων που δεν τους αναγνωρίζονται ούτε τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να βρουν όχι μόνο την κοινωνική τους ευημερία αλλά και την ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ κοντά στον Χριστό. |

 

(*) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΙΝΔΩΝ

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ