Πίνακας περιεχομένων παρόντος τεύχους
«Διά πολλών μαρτύρων»
Πατέρες του έθνους ή
βολεμένοι μεγαλοκτηματίες;
Από το περιοδικό «Ιωάννης ο Βαπτιστής» (Ιούλ. 2007, σελ. 111), μεταφέρουμε το παρακάτω σχόλιο για το οποίο κανείς δε μπορεί να φέρει αντίρρηση, παρά μόνο να το λάβει σοβαρά υπόψη του.Αποκάλυψις και πάλι το «Πόθεν έσχες;» των Ελλήνων βουλευτών. Εξαιρέσεις ελάχιστες οι έχοντες τα αναγκαία (άντε, και κάτι παραπάνω!). Οι περισσότεροι δεν είναι έχοντες. Είναι κατέχοντες. Είναι πλεονεκτικά κατέχοντες. Είναι πλουτοκρατικά κατέχοντες. Είναι «βασιλικά» και «αυτοκρατορικά» κατέχοντες.
• Μεγαλώνυμοι και περιώνυμοι βουλευτές, εκπρόσωποι είτε του σοσιαλισμού, είτε του φιλελευθερισμού, παρουσιάζονται με πέντε, με δέκα, με είκοσι, ακόμα και με τριάντα και σαράντα ακίνητα! Διαθέτουν μετοχές και καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Είναι κάτοχοι πολυτελέστατων σκαφών κ.λπ.
Τρία τα ερωτήματα:
• Το πρώτο: «Πόθεν έσχον;». Πώς απέκτησαν την τεράστια περιουσία; Οι περισσότεροι μπήκαν φτωχοί στο δημόσιο βίο και την πολιτική. Πώς αναρριχήθηκαν στις κορυφές του άτιμου πλούτου (δεν υπάρχει τίμιος πλούτος);
Ισχυρίζονται μερικοί, ότι η περιουσία τους είναι κληρονομική. Δηλαδή, δεν είναι παιδιά του λαού αλλά παιδιά «τσιφλικάδων»!
Δεν σκέφτηκαν ποτέ, ότι ανεξάρτητα απ' τον τρόπο κτήσεως και αποκτήσεως, ο πλουτισμός τους κι η πολυτέλειά τους συνιστούν πρόκληση για το λαό;
• Το δεύτερο: Έχει σχέση όχι με την κτήση, αλλά με τη χρήση. Ο λαός τους βγάζει βουλευτές! Αυτοί δεν πρέπει στο λαό να προσφέρουν τίποτε;
Φωνάζουν απ' το βήμα του λαού (της Βουλής) για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων του λαού. Για τα δικά τους ομόλογα γιατί δεν μιλάνε;
Παριστάνουν τους προστάτες του λαού που όντως μεγάλο τμήμα του ζει με συντάξεις πείνας και βρίσκεται κάτω απ' το όριο της φτώχειας. Και οι ίδιοι ζουν σαν μαχαραγιάδες. Πολιτικός αρχηγός, «λαοπατέρας», διαθέτει περιουσία εκατό φορές περισσότερη από ένα μεροκαματιάρη Έλληνα!
• Το τρίτο έχει να κάνει με την ιστορία αυτού του τόπου. Δεν θυμίζουμε μόνο τους μεγάλους ευεργέτες, που τα έδιναν όλα για σχολεία, νοσοκομεία κι άλλα κοινωφελή έργα. Θυμίζουμε κυρίως εκείνους, που και χρήμα και αίμα έδωσαν άφθονο για την Πατρίδα. (...)
• Όλα ΓΙΑ την Πατρίδα! έλεγαν κάποτε οι αγαπώντες το Γένος.
• Όλα ΑΠΟ την Πατρίδα! λένε σήμερα όσοι αντί να βουλεύονται, βολεύονται σε υψηλούς δημόσιους θώκους! |