Πίνακας περιεχομένων παρόντος τεύχους
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ
Ειδικά για τον Αρχιερέα υπήρχε σαφής απαγόρευση, να μην σχίζει τα ρούχα του, όπως διαβάζουμε στο Λευιτικό 21/κα/10 που λέει: «Και ο ιερεύς ο μέγας μεταξύ των αδελφών αυτού, επί την κεφαλήν του οποίου εχύθη το έλαιον του χρίσματος, και όστις καθιερώθη διά να ενδύηται τας ιεράς στολάς, την κεφαλήν αυτού δεν θέλει αποκαλύψει, ουδέ τα ιμάτια αυτού θέλει διασχίσει».Στο σημείο αυτό υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελετητών αφενός κατά πόσον η φράση «τα ιμάτια αυτού» αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα ιερατικά του άμφια ή σε οποιοδήποτε ρούχο φορούσε όταν ήταν έξω από ιερή υπηρεσία στο Ναό. Είναι επίσης αδύνατο εκ των πραγμάτων να πούμε αν ο Καϊάφας –ως προεδρεύων του Συνεδρίου– ήταν ντυμένος εκείνη την ώρα με απλά ρούχα ή με τα επίσημα άμφιά του.
Αν ισχύει η δεύτερη γνώμη, ο Καϊάφας, προσπαθώντας να δείξει πόσο ευαίσθητος ήταν για την τιμή του ονόματος του Κυρίου, παρασύρθηκε ο ίδιος σε βλάσφημη πράξη, σχιζοντας τα ρούχα του, κάτι που, όπως είδαμε, απαγορευόταν από τον Νόμο του Θεού.
Δεν τον ενδιέφερε που ο ίδιος χρησιμοποιούσε ψευδομάρτυρες ούτε ότι προσπαθούσε να εξαναγκάσει τον Κύριο να ορκιστεί στον Θεό, κάτι που ο Νόμος δεν ενθάρρυνε, μόνο αντέδρασε και έδειξε μεγάλη "ευαισθησία" για την δήθεν "αμαρτία" του Ιησού!
Αυτό δείχνει σε τι μεγάλο κίνδυνο μπορούμε να βρεθούμε όταν δεν προσέχουμε να κάνουμε «κατά πάντα» όσα προστάζει ο Θεός στον λόγο Του αλλά αφηνόμαστε να παρασυρθούμε από τα συναισθήματά μας και τα σαρκικά αντανακλαστικά που συχνά μας οδηγούν σε παραβάσεις και άλλες αμαρτίες. (π.χ. ο Ουζά που άπλωσε το χέρι του στην Κιβωτό της Διαθήκης κατά παράβαση του νόμου και κεραυνοβολήθηκε, ή ο Ιάκωβος και Ιωάννης που πρότειναν να ρίξει ο Θεός φωτιά για να κάψει τους Σαμαρείτες, αλλά και ο Πέτρος που έκοψε το αυτί του δούλου στη Γεθσημανή—Α~ Χρον. 13/ιγ/9, Λουκ. 9/θ/55-56, Ιωάν. 18/ιη/10).