Επισκοπικές εξομολογήσεις (1)

Τον πρόσεξε κανείς;


Υπάρχει μια άποψη για την πολυτέλεια των Επισκόπων (η ωραία εικόνα – και μάλλον απατηλή), σύμφωνα με την οποία:

«Πρέπει ο επίσκοπος να δοξάζει τον Κύριο, φορώντας στέμμα, δείχνοντας τη βασιλική ιδιότητα τού Κυρίου, καθώς και τη ράβδο τής κρίσης Του.  Γι’ αυτό υπάρχει και ο επισκοπικός θρόνος, και η λάμψη τής φορεσιάς του.  Μετά όμως από τη Θεία Λειτουργία, ο επίσκοπος φοράει το ταπεινό μαύρο ράσο, θρηνώντας για τις αμαρτίες του.» (*)

***

Υπάρχει και μια άλλη άποψη (η άσχημη εικόνα – και δυστυχώς η αληθινή) που ακούστηκε από τον π. Nικόλαο Xατζηνικολάου στη χειροτονία του ως μητροπολίτη Mεσογαίας και Λαυρεωτικής, όπως την αντιγράφουμε από την εφημερίδα «Καθημερινή» (9/5/04).

«Προσπαθώ να ταιριάσω την εικόνα μου στο πλαίσιο της αρχιερατικής διακονίας και παραμορφώνομαι. Συγχωρέστε με που δημόσια θα εκφράσω ακριβώς αυτό που αισθάνομαι. Πώς να ανταλλάξω το γλυκόηχο όνομα του πατέρα με τον σκληρό τίτλο του δεσπότη; Πώς να θυσιάσω τη ζεστή προσφώνηση του παπά με την καταιγίδα των υπερθετικών προσωνυμίων; Πώς ενώ δεν έχω μισθό και περιουσία, τώρα να περιμένω τη μηνιαία επιταγή; Πώς ενώ έμαθα να θαυμάζω την απλή αμφίεση που θυμίζει τους πρεσβυτέρους της Aποκαλύψεως, τώρα να ταυτισθώ με την πολυτελή εμφάνιση που παραπέμπει στη ζωή των Bυζαντινών αυτοκρατόρων; Πώς ενώ με συγκινεί το στασίδι της προσευχής, τώρα να ανεβώ στον θρόνο της εξουσίας και τιμής;».

 

Για να ομολογήσει ο ίδιος σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ότι έτσι:

«O στόχος του απολύτου έχει νοθευθεί από το μικρόβιο της υποχώρησης και τη δικαιολογία του εσωτερικού συμβιβασμού.»

Ύστερα από αυτά ο δημοσιογράφος κ. Αντ. Καρκαγιάννης αναρωτιέται: «Πολλοί τον άκουσαν, πόσοι όμως τον πρόσεξαν;»


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο νέος Μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα το 1972 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της  Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard (MA).  Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μελέτη της Μηχανικής των Ρευστών και της Μαθηματικής Φυσιολογίας και έλαβε MS του Τεχνολογικού  Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).  Οι διδακτορικές σπουδές του επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.  Αντικείμενό τους ήταν η Αιμοδυναμική μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιάς και αγγείων) με χρήση Μηχανικής των Ρευστών και  Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.  Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκε με την επινόηση, τον σχεδιασμό και τη μελέτη μιας μη αιματηρής μεθόδου διαγνώσεως βαλβιδικών παθήσεων με μέθοδο ακουστικής ανάλυσης. Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα νοσοκομεία ενώ διετέλεσε επί διετία επιστημονικός σύμβουλος της NASA σε θέματα Διαστημικής Ιατρικής Τεχνολογίας. Δίδαξε στο πρόγραμμα Health Sciences-Technology του Harvard-ΜΙΤ και στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, απ’ όπου και έλαβε τα διπλώματα Master of Theological Studies και Master of Theology, και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας στον τομέα της Βιοηθικής, με θέμα τις Μεταμοσχεύσεις.

Έχει ιδρύσει και είναι διευθυντής του πρώτου στην Ελλάδα Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και συστηματικά ασχολείται με την Ορθόδοξη Βιοηθική, τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της Βιοϊατρικής, την οργάνωση σχετικών διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, και την κατάρτιση νέων επιστημόνων στα θέματα βιοηθικής. Είναι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, μέλος της  Εθνικής  Επιτροπής Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας του Υπουργείου Υγείας, και πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.


 

Θαυμάζουμε τον πλούτο της μόρφωσης του ανθρώπου, βλέπουμε όμως και την προσπάθεια που κάνει το σύστημα για να διαφθείρει με το δέλεαρ της εξουσίας ένα αξιόλογο και ειλικρινές πρόσωπο. Αναρωτιόμαστε αν θα το καταφέρει... και προσευχόμαστε.

Είθε να τον λυπηθεί ο Θεός! |


 

 

Στη φωτογραφία το εξώφυλλο περιοδικού μεγάλης κυκλοφορίας, με τίτλο “Επάγγελμα Δεσπότης–Τα μυστικά μιας μεγάλης καριέρας”. Το σχετικό άρθρο του «Ταχυδρόμου» (26-6-04), εξηγεί απόλυτα τους φόβους μας.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ