Δεν χρειάζονται λόγια αλλά αποδείξεις


Και πάλι το “άγιο φως”


Περισσότερο από ένα χρόνο πριν, στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2001, το περιοδικό μας αναφερόμενο σε διάφορα «Θρησκευτικά [χριστιανικά] ψέματα» κατέταξε ανάμεσα σ’ αυτά το περιβόητο "θαύμα" του Αγίου Φωτός, που δήθεν ανάβει θαυματουργικά στο ιερό κουβούκλιο στα Ιεροσόλυμα και μάλιστα μόνο στα χέρια του Έλληνα Πατριάρχη.

 

Στο άρθρο μας εκείνο είχαμε παραθέσει, μάλιστα, ολόκληρο το κείμενο επιστολής του αγνώστου σ’ εμάς κ. Ι. Καρδάσης που δημοσιεύθηκε εκείνη την εποχή στην εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» (25-5-01).

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος νομίζαμε ότι οι αρμόδιοι της Σιωνίτιδος εκκλησίας θα έσπευδαν να απαντήσουν τεκμηριωμένα στις απορίες του κ. Καρδάση, που είναι απορίες πολλών σκεπτομένων Χριστιανών σε ό,τι αφορά τα αληθινά γεγονότα και την ουσία του εν λόγω "θαύματος", εις μάτην όμως.

Αλλά ούτε και η Ελλαδική Εκκλησία, ούτε η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ως γνωστόν διαθέτει ειδικά αεροσκάφη και άλλα μέσα μεταφοράς για να φέρει το "Άγιο Φως" και να το διανείμει σε περιοχές της χώρας μας, ενδιαφέρθηκαν να απαντήσουν.

Μεσολάβησαν εν τω μεταξύ και οι τραγικές σκηνές που έδειξαν οι τηλεοράσεις όταν κατά την τελευταία “αφή του Αγίου Φωτός”, την πρώτη από το νέο Πατριάρχη κ. Ειρηναίο, όταν ο Αρμένιος Πατριάρχης προσπάθησε ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ από τα χέρια του τα αναμμένα κεριά για να ιδιοποιηθεί “τη δόξα”... με αποτέλεσμα Να ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΗΚΩΤΟ από το ναό...

 

Επιτέλους, αν και αρκετά καθυστερημένα ανέλαβε να απαντήσει στο θέμα ο Αρχιμ. κ. Τίτος, Ηγούμενος μονής των Ιεροσολύμων και Διευθυντής του Περιοδικού «Νέα Σιών», που αποτελεί το επίσημο όργανο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με επιστολή του στην ίδια εφημερίδα («Ο.Τ.» 22-11-2002).

Αλλά τι είπε ο κ. Τίτος στην μακροσκελέστατη επιστολή του – που καταλαμβάνει χώρο μισής σελίδας της εν λόγω εφημερίδας; «Ώδινε όρος και έτεκε μυν!» (ο εστί μεθερμηνευόμενον, «Κοιλοπόνησε βουνό και γέννησε ποντίκι»).

Το ζήτημα θα μπορούσε να απαντηθεί με μια απλή, σαφή και τίμια απάντηση του ίδιου του Πατριάρχη, –όπως δηλαδή έγινε την Μ. Τετάρτη (11 Απριλίου) του 2001, σε συνέντευξη του τότε τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτη Πέτρας κ. Κορνηλίου, σχετικά με την αφή του Αγίου Φωτός, στο τηλεοπτικό κανάλι «Mega» και στην εκπομπή «Γκρίζες Ζώνες», ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στην σχετική τελετή ύστερα από 3 ημέρες, και ασφαλώς ήταν ο αρμοδιότερος να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα–, ο εκδότης της «Νέας Σιών» παραθέτει ανύπαρκτα “επιχειρήματά” για να υποστηρίξει το μεγάλο παραμύθι (Σημ. «Τ» – Ας συγχωρεθεί η έκφραση όμως δεν προέρχεται από ασέβεια αλλά από αγανάκτηση).

 

Στη μακροσκελή επιστολή του ο κ. Τίτος δεν προσθέτει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ! Αντίθετα αναφέρεται σε μυθώδεις εξιστορήσεις των ετών 947, 1375, 1500, 1600, 1800 και δήθεν «εμπειρίες» αγιοταφιτών μοναχών που είναι «καταγεγραμμέναι εις τους Κώδικας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων...». Και ο εκδότης της «Νέας Σιών» καταλήγει:

«Το θαύμα του Αγίου Φωτός, δεν ερμηνεύεται ούτε με το γράμμα, ούτε με τον νόμον, πολύ δε περισσότερον δεν ερμηνεύεται με την λογικήν. Και δι’ αυτό ακριβώς εύχομαι όπως και ο κ. Αναγνώστης σας και όσοι άλλοι είπον ή έγραψαν διά το Άγιον Φως, αντιθέτως από την Ιεροσολυμιτικήν παράδοσιν να ευρεθούν εις την Αγίαν Πόλιν κατά την τελετήν αυτού και αφού ανοίξουν τα ώτα της καρδιάς και τους οφθαλμούς της ψυχής των να ίδουν ότι το Άγιον Φως προέρχεται και στέλνεται από τον αναλλοίωτον Λόγον, Όστις είναι το Φως εκ `Φωτός Πατρός αγεννήτου’».

Με άλλα λόγια, «ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ»...

Η απάντηση του κ. Τίτου δεν διαφώτισε, μάλλον όμως ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕ διά της λαλίστατης απουσίας επιχειρημάτων του, επιβεβαιώνοντας έτσι τα γραφόμενά μας και αφήνοντας στους αναγνώστες του –και στους αναγνώστες μας– την ευθύνη να επιλέξουν αν θέλουν ΝΑ ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ με μύθους σοφιστικούς ή ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ του Ευαγγελίου.

Ο Θεός γνωρίζει ότι μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Η μόνη τίμια, ηθική και ξεκάθαρη απάντηση που περιμένουμε, είναι να βγει ο ίδιος ο Πατριάρχης, και επί τω λόγω της τιμής και της ιεροσύνης του να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει όταν μπαίνει στο κουβούκλιο... «το δε πλειότερον τούτων είναι εκ του πονηρού». |

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ