Σκύλοι και γάτες είναι «ζώα ιερά»;


Από την εφημερίδα «Ενοριακές Καμπάνες», (24-12-2002) αντιγράφουμε το παρακάτω κείμενο, με την ελπίδα ότι δεν θα παρεξηγηθούμε από αναγνώστες που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τα συμπαθή τετράποδα. Ο λόγος του Θεού λέει ότι «ο δίκαιος επιμελείται την ζωήν του κτήνους αυτού» (Παρ. 12/ιβ/10), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γίνεται υπηρέτης του. Οπωσδήποτε κάθε μονομέρια ή υπερβολή ξεφεύγει από τα όρια του ορθού. |

 

Κάπως έτσι πρέπει να σκέπτονται οι σκυλόφιλοι, διότι δεν δικαιολογείται διαφορετικά όλη αυτή η υπερβολική καμπάνια υπέρ των σκύλων! Kάπως έτσι, όπως εκτιμούνται οι αγελάδες στην Ινδία: «Ζώα ιερά».

Εν γένει αυτοαποκαλούνται ζωόφιλοι, αλλά δεν βλέπω να συγκινούνται όταν οι σκύλοι κατασπαράζουν αρνιά, κότες κ.λπ. Και τα αρνιά και οι κότες είναι ζώα, αλλά δεν ακούω κανένα να τα υπερασπίζεται όταν οι σκύλοι τα κατασπαράζουν, εκτός από τον ιδιοκτήτη. Σκυλόφιλοι, λοιπόν, όχι ζωόφιλοι.

Είναι δικαίωμά τους και κανείς δεν πρέπει να τους μέμφεται. Δικαίωμά τους, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να το επιβάλλουν σε όλους και να μας αναγκάζουν να προσέχουμε μη τυχόν πατήσουμε τις ακαθαρσίες τους, ή να αποκλείονται τα μικρά παιδιά να παίζουν στην πλατεία εφόσον εκεί κυριαρχούν οι σκύλοι, ή να αλλάζουμε δρόμο μόλις δούμε ένα σκύλο διότι δεν γνωρίζουμε τις διαθέσεις του σκύλου.

Εμείς αγαπάμε όλα τα ζώα, και τους σκύλους. Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την κακομεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των ζώων. Αγαπάμε όλα τα ζώα, και τους σκύλους, αλλά υπεράνω όλων αγαπάμε και σεβόμαστε τον... άνθρωπο. (...)

Ο άνθρωπος είναι το επιστέγασμα της Δημιουργίας. Η ύπαρξη τού ανθρώπου δίνει νόημα στην ύπαρξη της υπόλοιπης δημιουργίας. Ο σκύλος είναι απλά ζώο στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Αγάπη για τους σκύλους! Ναι! Αλλά όχι εις βάρος του ανθρώπου, ούτε εις βάρος των άλλων ζώων.

.Αριστερά: Είδωλο της γατόμορφης αιγυπτικής θεάς Βαστέτ.

Δεξιά: Σύγχρονα σκυλόμορφα είδωλα.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ