Είναι η Νέα Υόρκη και οι ΗΠΑ;

Η Μεγάλη "Βαβυλώνα"


Τα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Υόρκης έφεραν στη μνήμη κάθε σοβαρού μελετητή της Γραφής, τη Μεγάλη "Βαβυλώνα", που αναφέρεται στα κεφάλαια 17-18/ιζ-ιη~ της Αποκάλυψης. Κάποιες από τις εικόνες που περιγράφονται σ’ αυτή την περικοπή, έχουν αρκετά κοινά σημεία με ό,τι έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου και αυτό θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε στη συνέχεια. 
 

Από την αρχή τονίζουμε, για αποφυγή κάθε παρεξήγησης, ότι με κανένα τρόπο δεν υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ΤΑΥΤΙΣΗ ανάμεσα στην προφητεία αυτή και τα συγκεκριμένα γεγονότα. Ωστόσο η σύγκριση ανάμεσα στα δύο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες χρήσιμες σκέψεις, και μόνο αυτό επιδιώκεται εδώ.
 
 


Ι. ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ;

Στο 17/ιζ~ κεφάλαιο γίνεται λόγος για μια μεγάλη πόρνη που δεν είναι παρά κάποια πόλη με την οποία ήρθαν σε σχέση οι κυβερνήσεις της γης. Σαν αποτέλεσμα αυτής της σχέσης οι κάτοικοι της γης "μέθυσαν" από το κρασί της πορνείας της, με άλλα λόγια έγιναν κοινωνοί σε αυτό που είχε να προσφέρει και εξαρτημένοι από αυτό, λειτουργούσαν κάτω από την επιρροή της.

Η σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί ύστερα μάλιστα από την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει αφήσει στο προσκήνιο μια μόνο παγκόσμια δύναμη, αυτή των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα της κυριαρχίας της χώρας αυτής –και πιο πολύ του δολαρίου– ήταν όλοι οι λαοί να θέλουν να συνεργάζονται με αυτήν και να εξαρτώνται από τις συναλλαγές τους μαζί της.

• Στο κείμενο της Αποκάλυψης η "Βαβυλώνα" παρουσιάζεται σαν μια γυναίκα/πόλη ντυμένη πλούσια και έχοντας στο χέρι της ποτήρι γεμάτο από σιχαμερά πράγματα ενδεικτικά της διαγωγής της, και από την επιγραφή που υπάρχει στο μέτωπό της γίνεται προφανές ότι έχει ευθύνη για την ύπαρξη και άλλων μικρότερων ανάλογων καταστάσεων/κυβερνήσεων και των δικών τους κακών καρπών.

Η περιγραφή αυτή έχει καταπληκτική ομοιότητα με την πόλη της Νέας Υόρκης, που είναι το κέντρο όλης της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, εμπορικής, τραπεζικής κ.λπ., παρόλο που η πρωτεύουσα είναι η Ουάσιγκτον. Επίσης εκεί υπάρχει το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, του οργανισμού που υποτίθεται ότι εκφράζει τα ενδιαφέροντα όλων των χωρών, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί κάτω από τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ και την οικονομική τους υποστήριξη.

• Στο κείμενο της Αποκάλυψης οι κυβερνήσεις της γης (βασιλιάδες) παρουσιάζονται να έχουν "μίαν γνώμην" και να έχουν παραδώσει όλη "την δύναμιν και την εξουσίαν εαυτών" σε κάποιο "θηρίο" που έχει εξασφαλίσει την συναίνεση και τη συνεργασία τους. Με τα νερά εικονίζεται όλη η ανθρωπότητα, όπως εκφράζεται οργανωμένη σε λαούς, όχλους, έθνη και γλώσσες.

Όλες οι χώρες της γης, ακόμη και εκείνες που έχουν δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια ενεργούν σαν υπάκουα όργανα των ΗΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν κατά βάθος δεν συμφωνούν, να είναι συμμέτοχα και συνένοχα σε κάθε κακή απόφαση και ενέργεια, όπως π.χ. έγινε με τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Έτσι έχουμε τη λειτουργία μιας άτυπης "παγκόσμιας κυβέρνησης" που εξουσιάζει πάνω στις άλλες κυβερνήσεις της γης, αφού οι ΗΠΑ δεν υπολογίζουν πλέον ούτε το ΝΑΤΟ ούτε τον ΟΗΕ αλλά αποφασίζουν και οι άλλοι ακολουθούν.

• Στο κείμενο της Αποκάλυψης φαίνεται ότι το έσχατο ανεκτό όριο αμαρτίας έχει ξεπεραστεί και ο Θεός δε μπορεί πια να ανεχτεί τα αδικήματά της. Η εντολή που δίνεται είναι να ανταποδοθούν στη "Βαβυλώνα" διπλάσια από όσα έχει κάνει εκείνη, και να υποφέρει διπλάσια από όσα "κέρασε" τους λαούς. Επίσης όση δόξα και απόλαυση συγκέντρωσε στον εαυτό της, τόσο ανάλογος να είναι και ο βασανισμός της, εξαιτίας της αλαζονείας της. Είναι άραγε τυχαίο ότι η λέξη που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, για να περιγραφτεί η συμπεριφορά των ΗΠΑ, ήταν εκείνη της "αλαζονείας"; 

Πάγια αρχή του Θεού ορίζει ώστε κάθε άδικο να πληρώνεται με ανάλογο τρόπο. Αυτό λειτούργησε και στην παρούσα περίπτωση, καθώς η καταπίεση και εκμετάλλευση των φτωχών λαών προκάλεσε διάθεση αντεκδίκησης τουλάχιστον από μια μερίδα τους. 

Είναι εύλογο, βέβαια, ότι καθένας πολεμάει με τα όπλα που έχει στη διάθεσή του. Οι ισχυρές κυβερνήσεις έχουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και πυρηνικές βόμβες, όμως οι φτωχοί λαοί έχουν τις "ανθρωποβόμβες" και άλλους "ανορθόδοξους" μηχανισμούς πάλης, που προκαλούν επίσης μεγάλες απώλειες χωρίς όμως να κοστίζουν πολλά.

• Το κείμενο της Αποκάλυψης αναφέρει ότι όλες οι πληγές που επιφέρονται στην "Βαβυλώνα", σαν αποτέλεσμα της κρίσης του Θεού, εκδηλώνονται "εν μιά ημέρα" και συνίστανται σε θάνατο, πένθος, πείνα και φωτιά. 

Η μεγάλη καταστροφή της 11-9-2001 έλαβε χώρα πράγματι μέσα σε μια ώρα και προκάλεσε θάνατο, πένθος, φωτιά και φόβο. Αν και δεν προκάλεσε πείνα, ωστόσο η αγωνία του κόσμου απέναντι στις ενδεχόμενες μολύνσεις από μικρόβια και χημικά ίσως είναι πολύ χειρότερη από την ίδια την πείνα.

• Το κείμενο της Αποκάλυψης προλέγει ότι οι κυβερνήσεις που καλοπέρασαν μαζί με τη "Βαβυλώνα", βλέποντας την τιμωρία της και "τον καπνόν της πυρπολήσεως αυτής", θα την κλάψουν και θα την πενθήσουν και, κοιτάζοντας από μακριά, θα λένε, "Αλίμονο στη μεγάλη και δυνατή πόλη επειδή μέσα σε μια ώρα ήρθε η τιμωρία της".

Οι πύργοι που κατέρρευσαν, οι εικόνες από τα χαλάσματα και ο καπνός που σκέπασε τον ουρανό της Ν. Υόρκης, έφτασαν μέσω των τηλεοράσεων στα σπίτια όλης της οικουμένης αφήνοντας τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Όλο αυτό το διάστημα οι κυβερνήσεις της γης που είχαν επωφεληθεί από τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ, κλαίνε και πενθούν για το κακό που ήρθε.

Αλλά το μεγαλύτερο κακό έγινε στο διεθνές εμπόριο. Μεγάλα προγράμματα τέθηκαν σε κατάσταση αναμονής και με τον τρόπο αυτό η ζημιά απλώθηκε στις υπόλοιπες χώρες. Όλοι τώρα αισθάνονται το κακό να τους αγγίζει, ενώ απορούν πώς "εν μιά ώρα ηρημώθη ο τοσούτος πλούτος". 

Υπολογίστηκε ότι με την κατάρρευση των δύο πύργων και των γύρω κτιρίων χάθηκε το 1/5 της επαγγελματικής στέγης της Ν. Υόρκης. Αν προστεθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν, τα στελέχη των επιχειρήσεων που σκοτώθηκαν, η τεχνολογική υποδομή και τα στοιχεία που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια, όντως επαληθεύεται η φράση "εν μιά ώρα ηρημώθη ο τοσούτος πλούτος". 
 
 


ΙΙ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Ομως, παρόλες τις παραπάνω ομοιότητες, υπάρχουν επίσης και πολλά άλλα στοιχεία που δεν μπορούν να ταυτιστούν. Ας δούμε μερικά:

• Το κείμενο της Αποκάλυψης αναφέρει ότι η γυναίκα/πόλη "Βαβυλώνα" απολαμβάνει το αίμα των μαρτύρων του Ιησού, γεγονός που δείχνει ότι έχει εχθρική στάση απέναντι στους άγιους και συνεπώς και στον Θεό τους. Όμως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ν. Υόρκη έδειξαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους με τη χριστιανική πίστη. Αν και όλες οι θρησκευτικές κραυγές και τελετές που ακολούθησαν το δράμα της 11-9-2001, δεν είναι παρά ένα θεατρικό προσκήνιο, πρέπει να ομολογήσουμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ακόμη και θρησκευτική ελευθερία και αρκετή γνήσια χριστιανική ζωή. Σίγουρα η κρατούσα τάξη δεν αρέσκεται στην αλήθεια των Γραφών και την άγια ζωή που διδάσκει το Ευαγγέλιο, όμως για λόγους ψηφοθηρίας και δημοσίων σχέσεων εξακολουθεί –άγνωστο για πόσο ακόμη– να παρουσιάζεται θρησκευόμενη…

• Το κείμενο της Αποκάλυψης αναφέρει ότι οι βασιλιάδες που αρχικά ακολούθησαν το θηρίο, τελικά μισούν την "Βαβυλώνα", στρέφονται εναντίον της και συντελούν στην καταστροφή της με φωτιά. Προς το παρόν τουλάχιστον, οι κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ δείχνουν ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις της.

• Στο κείμενο της Αποκάλυψης τονίζεται με αγγελική ρήση ότι η "Βαβυλώνα" όχι μόνο έπεσε αλλά και έγινε κατοικία και φυλακή για δαίμονες και κάθε ακάθαρτο πνεύμα. Αυτό δεν ισχύει σήμερα.

• Στο κείμενο της Αποκάλυψης ο λαός του Θεού προειδοποιείται να χωριστεί από αυτήν και να μείνει μακριά από τις αμαρτίες της, ώστε να μη γευτεί τις ίδιες πληγές μαζί της. Αυτό δεν ισχύει σήμερα.

• Στο κείμενο της Αποκάλυψης ένας άγγελος ρίχνει μια μεγάλη μυλόπετρα στη θάλασσα για να δείξει με ποιο τρόπο θα εξαφανιστεί η "Βαβυλώνα". Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Με άλλα λόγια η καταστροφή της "Βαβυλώνας" θα είναι ολοκληρωτική, ώστε θα σταματήσει εκεί κάθε μορφή φυσιολογικής ζωής, όπως είναι ο γάμος και το άναμμα του φωτός. Ούτε αυτό ισχύει σήμερα.

*** 
Ύστερα από τα παραπάνω είναι προφανές ότι, παρόλο που υπάρχουν καταπληκτικές ομοιότητες, με κανένα τρόπο δεν μπορούμε, και δεν πρέπει, να προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε τις ΗΠΑ και την Ν. Υόρκη με τη "Βαβυλώνα" της Αποκάλυψης.

Στα γεγονότα της 11-9-2001 βρίσκουμε μάλλον μια πρόβα τζενεράλε και μια αναλογία, που δείχνουν πως όλα όσα γράφονται στην Αποκάλυψη θα μπορούσαν να εκπληρωθούν "κατά γράμμα" και ανά πάσα στιγμή, αρκεί να δοθεί η σχετική εντολή. |