Θρησκευτικά [χριστιανικά] ψέματα

Το «Άγιο» Φως

Ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά ψέματα είναι –ως φαίνεται– το «θαύμα» του Αγίου Φωτός, που κάθε Πάσχα ανάβει «θαυματουργικά» στο ναό του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Όπως όμως έγραψε ο επιστολογράφος της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» (25-5-01) κ. Ι. Καρδάσης –σε συνέχεια προηγούμενης αρθρογραφίας που δημιουργήθηκε εξ αφορμής δημοσιευμάτων του καθηγητή κ. Γιανναρά– για το θέμα του «Αγίου Φωτός» τίθενται κύρια ερωτήματα στα οποία καλείται και οφείλει να απαντήσει ΚΑΘΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ χριστιανός. Ας προσέξουμε τι γράφει:

«(...)Όλοι οι Ορθόδοξοι είχαμε επί αιώνες γαλουχηθεί με το ότι πράγματι συμβαίνει το συγκλονιστικό αυτό γεγονός [θαυματουργικός τρόπος αφής] στα Ιεροσύλυμα και δοκιμάσαμε γερό κτύπημα, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τέτοια, αλλά και άλλα στοιχεία περί της μη θαυματουργικής αφής.

Συγκεκριμένα:

1.- Την Μ. Τετάρτη 11-4-2001 στο κανάλι «Mega» στην εκπομπή «Γκρίζες Ζώνες» παρουσιάστηκε συνέντευξη του τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτη Πέτρας Κορνήλιου σχετικά με την αφή του Αγίου Φωτός. Αν ακούσαμε καλά και αν καταλάβαμε καλά (γιατί είμαστε 4 παρόντες) ο ανωτέρω Ιεράρχης, ο οποίος σε 3 ημέρες θα έδινε το Άγιο Φως, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

α) Ο Πατριάρχης απεκδύεται πάσης στολής και μένει με λευκό εσώρασο, όχι για να ελεγχθεί για τυχόν εύφλεκτες ύλες, αλλά για να παραμείνει με την λευκή στολή, που συμβολίζει την στολή των αγγέλων.

β) Ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Τάφο με λαμπάδα και προσεύχεται λέγοντας μια ειδική ευχή και ανάπτει το Φως από το φως της ακοίμητης κανδήλας, το δε φυσικό φως της κανδήλας με την ειδική αυτή ευχή μετατρέπεται σε Άγιον Φως. Έτσι το φυσικό φως καθαγιάζεται και μετατρέπεται σε Άγιο Φως. Τότε εξέρχεται του Τάφου και παραδίδει το Άγιο Φως στο πλήρωμα του Ιερού Ναού και δι’ αυτού σ’ ολόκληρο τον κόσμο. (...)

2.- Στο «Βήμα της Κυριακής» 15-4-2001, και σε άρθρο της κ. Μ. Αντωνιάδου περί του Αγίου Φωτός αναφέρεται: «Στην διάρκεια του 10ου και 11ου αιώνα πίστευαν (άρα τώρα δεν πιστεύουν;) ότι το φως «παράγεται» με θαυματουργικό τρόπο και παρακάτω: «Στους χιλιάδες ορθόδοξους ναούς, που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την υφήλιο οι ιερείς παίρνουν το Φως από την «ακοίμητη κανδήλα», η οποία βρίσκεται πάνω στην Αγία Τράπεζα του ναού τους και συμβολίζει τον Τάφο του Κυρίου».

Κατόπιν των ανωτέρω μάς δημιουργούνται πάμπολλα ερωτηματικά και θέλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια σύμφωνα με τη ρήση του Κυρίου μας: «Γνώσεσθαι την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. η' 32). Προς τούτο παρατηρούμε και ερωτούμε τα εξής:

1.- Υπάρχει αρμοδιότερος, για να μας κατατοπίσει, από τον ίδιο, που παίρνει το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο; Αν ναι, τότε γιατί δεν αναφέρεται στον θαυματουργικό τρόπο αφής;

2.- Το Άγιο Φως, που λαμβάνουμε από τον ιερέα στο ναό μας είναι το ίδιο άγιο με το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη ή όχι ; (Ο εφημέριός μας είπε ότι είναι το ίδιο άγιο). Εάν ναι, τότε γιατί το πρώτο λαμβάνεται κατά μη θαυματουργικό τρόπο, ενώ το δεύτερο κατά θαυματουργικό; Εάν όχι, τότε πράγματι το δικό μας Φως υστερεί του Αγίου Φωτός των Ιεροσολύμων;

3.- Οι εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων πιστεύουν πράγματι στον θαυματουργικό τρόπο αφής, ο οποίος γίνεται από τον Πατριάρχη; Αν ναι, γιατί τότε επιμένουν να παραμένουν σε μη «ευλογημένο» από τον Κύριο δόγμα, ο Οποίος σαφώς προσδιορίζει με τον τρόπο αυτό ποιο δόγμα είναι το ορθό;

Παρακαλούμε τον οιονδήποτε γνωρίζοντα να μας απαντήσει γιατί αγωνιούμε.» [Γλώσσα και υπογραμμίσεις της εφημερίδας].

***

Αν και παρήλθε δίμηνο, καμία απάντηση δεν δόθηκε στην εν λόγω επιστολή. Ας σημειωθεί δε ότι το ελληνικό κράτος χρόνια τώρα χρησιμοποιεί ειδική πτήση της καταχρεωμένης «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και στη συνέχεια άλλα μεταφορικά μέσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να μεταφέρει δημοσία δαπάνη, δηλαδή με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου... το δήθεν Άγιο Φως, το οποίο μάλιστα υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ